4 tips om veiliger te werken met je computer!

Onlangs was het Safer Internet Day, een dag die wereldwijd in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor een veiliger gebruik van het internet. Volgens de organisatie zou iedereen iets moeten doen aan het veiliger maken van het internet voor iedereen. Een veilig internet moet altijd een uitgangspunt zijn. Om je daarbij te helpen hebben we een aantal tips verzameld over veilig internetten. Doe er je voordeel mee!

 

Tip 1: Een computer die je niet kent is niet veilig

De computer van een ander zou je nooit moeten vertrouwen. Vooral computers op openbare plekken zoals internetcafé’s en hotels zijn niet veilig. Je weet namelijk nooit hoe het met de beveiliging zit. Computers van vrienden en familie zijn ook niet altijd veilig. Moet je toch de computer van een ander gebruiken? Gebruik dan tijdens het surfen de privémodus van de browser. Dan is de boel extra beveiligd en laat je geen sporen na.

 

Tip 2: Links controleer je voor je erop klikt

Dit is een klassieker, maar toch gaat het nog vaak mis. Wanneer je een link achter een woord ziet, hoeft het niet altijd te linken naar de URL die je leest. Je controleert de klink door je muis erop te zetten en niet te klikken. De echte link wordt dan zichtbaar. En let goed op, er hoeft maar één letter anders te zijn.

 

Tip 3: Controleer de echtheid van e-mails en websites

Elke keer opnieuw verzinnen cybercriminelen weer nieuwe dingen om ons te belazeren. Phishingwebsites zijn de laatste tijd erg populair. Je krijgt dan een kopie te zien van een bestaande website, bijvoorbeeld wanneer je een typfout maakt en dat niet door hebt.

E-mails van oplichters worden – helaas – ook steeds beter en zijn haast niet meer van de echte te onderscheiden. Taalfouten zijn verleden tijd en ook de vormgeving is professioneel. Vroeger werden enkel banken gebruikt als dekmantel, maar nu kun je ook foute mails krijgen van Facebook, Microsoft, Eneco, KPN of Spotify. Je krijgt mailtjes met dreigende zinnen als: “doe een verificatie om te voorkomen dat je geblokkeerd wordt” of “betaal nu, anders wordt u afgesloten!” Trap er niet in!

 

Tip 4: Maak overal een back-up van

Veiligheid is nooit 100 procent te garanderen. Hoe wantrouwend je ook bent, het kan altijd gebeuren dat je ergens in trapt en gegevens kwijt raakt. Maar wees slim: maak regelmatig een back-up. Dan heb je altijd een vangnet. Stel een vaste dag in waarop alles wordt opgeslagen, zodat je het niet vergeet. Je kunt ervoor kiezen een externe harde schijf te nemen of dingen op de slaan in de cloud. De cloud kun je echter niet altijd helemaal vertrouwen, daarom is het slim om de gegevens daarin te versleutelen. Mocht iemand ze dan stelen, dan heeft hij of zij er niets aan.

En bovenal: gebruik je gezonde verstand! Als het zaakje stinkt, is het vaak foute boel.