WhatsApp voor zakelijk gebruik?

Onlangs kwam WhatsApp wederom negatief in het nieuws. Uit onderzoek bleek dat Google de links naar WhatsApp-uitnodigingen opneemt in de zoekmachine. Het gaat hierbij om uitnodigingslinks die vanuit WhatsApp publiek gedeeld kunnen worden met anderen, bijvoorbeeld via social media, om hen bijvoorbeeld uit te nodigen voor een groepsgesprek. Door lid te worden van een groep, wat kan met zo’n link, kregen de onderzoekers toegang tot de namen en telefoonnummers van andere deelnemers van de groep. (Gesprekken zijn alleen terug te vinden in Google als de link op een openbare plaats door een beheerder van een groepsgesprek is gedeeld).

WhatsApp voldoet niet aan privacywet

WhatsApp wordt binnen veel bedrijven gebruikt om te communiceren met collega’s, maar voldoet WhatsApp wel aan de privacywet? Daar kunnen we kort over zijn: nee, WhatsApp is niet AVG proof.  

Gegevens over je bedrijf en haar medewerkers komen immers terecht op een privé apparaat van een medewerker. Gaat deze medewerker uit dienst, dan kan hij wel verwijderd worden uit de WhatsApp groep, maar de oude data blijft op zijn telefoon staan. Als werkgever of IT-afdeling heb je hier geen enkele invloed op. Verliest een medewerker zijn smartphone of wordt deze gestolen, dan is er ook geen mogelijkheid om data op afstand te wissen. Je bedrijfsgegevens liggen dan dus letterlijk op straat. 

Daarnaast geven de WhatsApp gebruiksvoorwaarden veel ruimte aan Facebook voor verwerking van gegevens voor commerciële doeleinden. En gaat WhatsApp geen verwerkingsovereenkomst aan, waardoor je als bedrijf niet kunt borgen waar de gegevens blijven.

Gelukkig is er een goed alternatief!

Maar wat is dan het alternatief voor Whatsapp als je als bedrijf toch graag intern zakelijk wil kunnen chatten? Groepchat in Microsoft Teams! Teams is een standaard onderdeel van het Microsoft Office 365 abonnement en is ook als app te downloaden op je smartphone (iPhone, Android of Windows phone). Het werkt precies hetzelfde als WhatsApp, maar dan beter (vinden wij). 

Waarom werkt het beter? Zowel de desktop app als de mobiele app werken perfect. Net als in WhatsApp kan je afbeeldingen, Gifjes en bijlagen naar elkaar sturen. Verder kan je binnen een groepsgesprek bestanden delen, eraan samenwerken en direct bellen naar de hele groep personen die in het chatgesprek zijn. De meldingsopties van Teams zijn een stuk uitgebreider dan die van WhatsApp. Zo kan je gesprekken dempen waardoor je tijdens je werk niet afgeleid wordt, kan je momenten instellen waarop je niet gestoord wilt worden (bijvoorbeeld buiten kantooruren) en kan je de meldingen op je telefoon uitschakelen wanneer de applicatie op je computer geopend is. Erg handige opties voor zakelijke gebruikers! 

Hulp nodig bij het inrichten van Teams?

Heb je hulp nodig bij het inrichten van Microsoft Teams? Laat het ons even weten! Wij kijken graag met je mee. Heb je een serviceabonnement? Dan zit een ICT verbeter traject altijd in de prijs inbegrepen. Heb je geen serviceabonnement? Dan vinden we altijd een oplossing. 

Microsoft Teams vragenuurtje

Wil je graag tips over het gebruik van Microsoft Teams? Kom dan naar ons Microsoft Teams vragenuurtje op vrijdag 27 maart van 14.00 tot 15.00 uur. Je bent van harte welkom bij ons op kantoor: Hoge Ham 24a in Dongen. De koffie staat klaar en deelname is gratis! 

Meer weten over onze ICT-diensten?

Laat je gegevens achter en we bellen je binnen een paar uur terug. Zelf bellen mag ook op 0162 219 000 (optie 2). We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur.

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.