De nachtlamp in Windows 10, beter voor je gezondheid.

Ben je regelmatig tot in de late uurtjes aan het werk? Dan is de kans groot dat je je wel eens geërgerd hebt aan het felle blauwe licht dat uit je beeldscherm scheen. Bovendien is het goed mogelijk dat je na gebruik van je laptop ook nog eens moeilijk in slaap hebt kunnen komen. Zulke problemen kun je gemakkelijk voorkomen door na 21:00 gebruik te maken van de ingebouwde oplossing in Windows 10: Nachtlamp.

Waarom kiezen voor Nachtlamp?

Vrijwel alle led-apparaten (waaronder laptops) maken gebruik van blauw licht, omdat dat licht heel helder is. Overdag levert dat een aangename kijkervaring op, maar in de avonduren kan het voor problemen zorgen. Door ‘s avonds blootgesteld te worden aan dit licht, wordt je ritme namelijk verstoord doordat de productie van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt. Hierdoor kun je moeite hebben met in slaap vallen en blijven. Door na 21:00 met de Nachtlamp te werken wordt de kleur van je beeldscherm automatisch aangepast aan het huidige tijdstip. Dat betekent dat je beeldscherm overdag als zonlicht schijnt en ‘s avonds meer warmte uitstraalt. Dit verbetert zowel je kijkervaring als je slaappatroon. Een win-winsituatie dus!

Nachtlamp zelf gebruiken

Sinds de Windows 10 Creators Update uit april 2017 hoef je geen aparte software meer te installeren om het licht automatisch aan te passen. Volg de volgende stappen om Nachtlamp in te stellen.

  • Navigeer via het Start-menu naar Instellingen.
  • Ga vervolgens naar Systeem, Beeldscherm, meldingen, energie.
  • Je vindt Nachtlamp onder Beeldscherm.
  • Klik hier op de knop om Nachtlamp aan te zetten.
  • Onder instellingen voor nachtlamp kun je je eigen voorkeuren doorgeven. Zo kun je zelf de kleurtemperatuur van je beeldscherm aangegeven. Ook kun je hier bepalen vanaf hoe laat je Nachtlamp wilt laten werken. Ten slotte kun je aangeven of je Windows automatisch wilt laten bepalen wanneer Nachtlamp werkzaam is door je locatiegegevens door te geven.

Wanneer wel en niet gebruiken?

Door het gebruik van Nachtlamp krijgt je beeldscherm een meer oranje gloed. Zoals eerder gezegd, is dat zeer prettig voor in de avonduren. Het is daarom aan te raden Nachtlamp te gebruiken als je ‘s avonds op internet aan het surfen bent. Toch zijn er ook situaties waarin het gebruik van Nachtlamp afgeraden wordt, bijvoorbeeld bij het bewerken van foto’s of het kijken van video’s. Nachtlamp heeft namelijk een zeer grote invloed op het beeldscherm, waardoor kleuren heel anders over kunnen komen.

Geniet van het gebruik van Nachtlamp!