Ik heb e-mail gekregen vanaf mijn eigen e-mailadres. Hoe kan dit?

Ben ik gehackt? Is er iets met onze mailserver aan de hand? Nee, rustig aan er is waarschijnlijk niets aan de hand. Het is de laatste maanden weer een hot item. Veel van onze klanten krijgen e-mailberichten welke zogenaamd afkomstig zijn van een collega of sterker nog van zichzelf.. Hoe dit kan? Dat leggen we je in dit bericht uit.

Spam vanaf eigen e-mailadres

Bij de introductie van e-mail is er nog niet goed nagedacht over het versturen van e-mail namens een ander. Het kan voorkomen dat je e-mailberichten van jezelf of van een collega ontvangt die niet door jou of je collega zijn verzonden. Het huidige e-mail protocol staat namelijk toe dat iedereen een e-mailbericht kan verzenden met een afzender naar keuze. En dat is echt heel simpel. Zo simpel dat “een kind de was kan doen”.

De afzender heeft geen toegang tot je mail

Dat je e-mailadres misbruikt kan worden als afzender adres, betekent niet dat de spammer of de kwaadwillende ook daadwerkelijke toegang heeft tot je mailbox. Het aannemen van een valse identiteit betekent niet dat je mailbox is gehackt of dat er bestanden en e-mailberichten zijn gelekt.

Is er iets tegen te doen?

Ja, maar dat is relatief technisch. Iedere domeinnaam heeft een DNS-record. In deze records kan een regel worden aangemaakt waarin staat welke servers (bijvoorbeeld Office 365 of de server van je webhosting provider) e-mail mogen versturen namens jouw domeinnaam (bijv. mach-it.net). Is een e-mailbericht afkomstig vanaf een andere server? Dan zal de ontvangende partij je e-mail wel ontvangen maar dan komt deze terecht in de ongewenste e-mail. Geen 100% oplossing maar een prettige indicatie voor de ontvanger.

Kan ik hier zelf iets aan doen?

Nee, vaak is het niet mogelijk om zelf de records van je domeinnaam aan te passen. En als dit al wel mogelijk is; dan kun je beter advies vragen van een specialist. Want doe je iets verkeerd? Dan kan het zomaar zijn dat al je uitgaande e-mailberichten als spam worden aangemerkt. En dat wil je natuurlijk ook niet!

Ben je benieuwd of de SPF records van jou domeinnaam al goed staan? Neem gerust contact met ons op en we kijken graag met je mee! Tijdens kantooruren kun je bellen met 0162 219 000 of mailen via onze contactpagina.