Gebruik jij nog het standaard wachtwoord van je Wi-Fi router?

Vanuit de fabriek is je Wi-Fi-router voorzien van een beveiliging met een wachtwoord. Door regelmatig je Wi-Fi-wachtwoord te wijzigen kun je veilig blijven internetten. Het veranderen van het wachtwoord van je router is helemaal niet moeilijk. Hieronder vertellen we je hoe je het wachtwoord van je Wi-Fi router verandert.

 

Waar vindt je het Wi-Fi-wachtwoord?

Je kunt je Wi-Fi-wachtwoord invoeren door eerst zelf in te loggen op je router. Hiervoor gebruik je het IP-adres van je router. Deze staat normaal gesproken in de handleiding van de router Kijk bij “default gateway” soms heet dit ook “standaard gateway”. Zodra je deze hebt kun je de internetbrowser (bijvoorbeeld Chrome, Internet Explorer, Firefox) openen. In het adresveld geef je het IP-adres van de router op. Daarna druk je op enter, de login pagina van je router opent dan vanzelf. Hier kun je straks je nieuwe wachtwoord invoeren.

 

Hoe pas je Wi-Fi password aan?

Er zijn niet veel mensen die hun eigen Wi-Fi-wachtwoord uit het hoofd weten. Meestal is dit een lang wachtwoord bestaande uit verschillende onsamenhangende tekens. Ergens in huis is meestal een briefje waarop dit wachtwoord staat. Het kan veel handiger, door de naam en het wachtwoord van je Wi-Fi-router direct te weten. Bijvoorbeeld als je gasten er om vragen. Waarom zou je dan niet gewoon het wachtwoord en de naam van je wifi veranderen in iets wat je zelf makkelijker kunt onthouden? Zoek hiervoor eerst in de handleiding van je router op wat het standaardwachtwoord is. Als je dit nog nooit zelf aangepast hebt is de gebruikersnaam meestal “admin” en het wachtwoord vaak ook “admin” of soms “password”. Heb je al wel eens de standaard logingegevens aangepast dan moet je de zelf opgegeven login gegevens gebruiken. Aweet je deze gegevens niet meer dan moet je de router resetten. Druk in dit geval 30 seconden lang op de resetknop van je router, dit zet de instellingen weer terug op de fabrieksinstellingen. Dit moet je ook doen als je een tweedehands router hebt gekocht en je niet weet wat de inloggegevens hiervan zijn.

Wanneer je bent ingelogd kun je naar het kopje Wi-Fi toe. Meestal staat er iets als draadloos, wireless, wifi of wirelessecurity. Op deze pagina kun je de beveiliging van je eigen router instellen. Ook het Wi-Fi-wachtwoord kun je hier aanpassen. Het invulvenster heet wachtwoord, password, passphrase of pre-shared key. Geef het nieuwe (makkelijker te onthouden, maar moeilijk te raden) wachtwoord op en sla de nieuwe instellingen op. Het kan zijn dat je het wachtwoord moet herhalen om er zeker van te zijn dat het wachtwoord goed is. Vaak start je router hierna opnieuw op. Het nieuwe wachtwoord moet je nu wel in de instellingen op je laptop en je computer wijzigen. Ook andere apparaten zoals smartphones, tablets en printers hebben nog het oude wachtwoord in de instellingen staan. Deze moet je ook aan passen naar het door jou gekozen, nieuwe Wi-Fi-password.

 

Wat is een veilig wachtwoord?

Een veilig wachtwoord bevat minimaal acht tekens, een kleine letter, een hoofdletter, een cijfer en een leesteken.
In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je wachtwoord aanpast. Helemaal niet zo moeilijk toch?