Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Je gebruikt het vast wel: wachtwoorden voor je e-mailaccount, voor je Netflix-account of voor je computer. De meeste mensen hebben veel verschillende wachtwoorden om persoonlijke informatie of accounts te vergrendelen. Maar hoe veilig zijn jouw wachtwoorden eigenlijk? En hoe kun je je wachtwoorden veiliger maken? Dit en meer leg ik je uit in dit artikel.

 

Hoe veilig zijn je wachtwoorden?

Hoe veilig je wachtwoorden zijn hangt af van verschillende aspecten. Ten eerste is het niet verstandig om een bekend woord, een naam of een voor jou belangrijke datum te kiezen. Als je wachtwoorden heel kort zijn, kan dit er ook voor zorgen dat je wachtwoorden makkelijker te kraken zijn. Als je wachtwoorden geen bekende woorden bevatten en niet te kort zijn, heb je prima wachtwoorden.

 

Hoe maak je sterke wachtwoorden?

In de vorige alinea heb ik je verteld dat je prima wachtwoorden hebt wanneer ze geen bekende woorden bevatten en niet te kort zijn. Zijn prima wachtwoorden niet goed genoeg voor je? Dan is het ten eerste belangrijk om wachtwoorden te maken die erg lang zijn, de richtlijn is twaalf tekens of meer. Daarnaast kun je de kans dat je wachtwoorden worden gekraakt verkleinen door in je wachtwoorden te variëren tussen kleine letters, hoofdletters en leestekens. Ten slotte is het erg belangrijk dat je niet voor alles dezelfde wachtwoorden gebruikt. Doe je dit wel, dan kan iemand in één keer in al je accounts als hij of zij één wachtwoord heeft gestolen.

 

Hoe kun je je wachtwoord testen?

Als je er na de bovenstaande tips nog niet zeker van bent dat je wachtwoorden goed genoeg zijn, kun je je wachtwoorden gemakkelijk via internet testen. Als je op een zoekmachine zoekt naar “wachtwoorden testen” zijn er genoeg websites die aangeven of je wachtwoorden zwak, redelijk goed of erg goed zijn. Zo ben je er zeker van dat je goede wachtwoorden hebt. Ook kun je naar onste bellen voor advies bij het maken van een goed wachtwoord. Ons nummer is: 0162 796 511.

 

Waarom zijn goede wachtwoorden belangrijk?

Als je je aan bovenstaande tips hebt gehouden, is het voor een hacker moeilijker om je gegevens te stelen. Ze doen er bij lange wachtwoorden die variatie hebben tussen tekens en kleine- en grote letters langer over om ze te kraken. Als je voor lange gevarieerd wachtwoorden kiest, heb je minder kans dat een kwaadwillend persoon je gegevens steelt. Het doel van de meeste hackers is je gegevens openbaar maken, verkopen of pas aan je teruggeven als je geld betaalt. Deze vervelende situaties kunnen voorkomen worden met goede wachtwoorden.
 Naar boven