Jouw Tijdlijn bij Google Maps.

Google Maps; er zullen weinig mensen die deze App nog nooit gebruikt hebben. Ideaal om schijnbaar onvindbare plaatsen tóch te vinden. Maar: wist je wel dat als je Google Maps op iOS of Android gebruikt, Google jouw locatiegeschiedenis opslaat? En voor de Android-gebruikers: zelfs je tijdlijn wordt voorzien van foto’s, als je ze gemaakt hebt tenminste, van plekken waar je geweest bent. Via de computer is het zelfs mogelijk om je complete locatiegeschiedenis in te zien. Dit kan via maps.google.nl.

Google verwoordt het als ‘hulp bij de ordening van de plaatsen waar je geweest bent’. Daarbij geven ze aan dat dit altijd ontzettend leuk is, want zo kun je mooie herinneringen ophalen aan je autoreizen en over de plekken waar je de afgelopen periode geweest bent. En bovendien hoef je er zelf amper iets voor te doen. Heb je op je smartphone ‘locatiegeschiedenis gebruiken’ ingeschakeld, dan zorgt Google ervoor dat alles waar je geweest bent vastgelegd wordt.

Verkeersupdates

Behalve het feit dat het uiteraard leuk is om terug te denken aan bepaalde momenten en plaatsen, maakt de Google locatieservice het gebruik van producten van Google eenvoudiger. Voorbeeld: is locatiegeschiedenis ingeschakeld en je bent op een bepaalde plaats, dan is Google in de gelegenheid je van nuttige en praktische informatie te voorzien. De veelgebruikte app van Google laat je bijvoorbeeld verkeersupdates zien aan de hand van eerder geregistreerde routes die je neemt. Ideaal voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Op deze manier omzeil je wegwerkzaamheden en bespaar je dus kostbare tijd. En zoek je iets op een bepaalde plek of in een bepaalde omgeving, ook dan is Google je beste vriend en krijg je pasklare antwoorden op je prangende vragen.

Informatie blijft vertrouwelijk

Veel mensen zijn zich vaak niet bewust van het feit dat ze deze functie ingeschakeld hebben. Beseffen dus niet dat vastligt waar ze in een bepaalde periode geweest zijn. Bij die gedachte kunnen mensen wellicht lichtjes in paniek raken. Google zegt echter dat de opgeslagen informatie vertrouwelijk gehouden wordt en niemand kan zien waar jij geweest bent. Behalve Google uiteraard, die de informatie zal gebruiken bij het verkopen van advertenties. Mensen die wantrouwend(er) zijn voelen zich soms wel eens opgesloten door Google, de Big Brother van deze tijd. Want behalve Google Maps heb je ook nog je Google Drive, Docs, Google zoeken en Chrome. En uiteraard je Google foto’s. Is dan niets meer écht privé?

Lastige spagaat

Mensen die echt niet willen dat alles opgeslagen wordt, die zitten in een behoorlijk lastige spagaat. Ga maar na: kun je het zonder Google doen? Kun je zonder al die handige apps en hulpmiddelen? Waarschijnlijk niet, en dus gaan de meeste mensen maar van de goede bedoelingen van Google uit en hopen ze maar dat de informatie die opgeslagen wordt dus echt niet openbaar is of wordt. De discussie over dit onderwerp past wel in de hedendaagse ‘problemen’ wat betreft de online wereld. Denk maar eens aan de perikelen rond Facebook. Hoe dan ook: Google Maps, de opgeslagen locatiegeschiedenis aangevuld met foto’s alsmede de tips als bijvoorbeeld verkeersupdates als je naar je werk rijdt, zijn in elk geval bijzonder praktisch en helpen je vaak écht verder.