SPAM wat is het? Waarom krijg ik SPAM vanaf mijn eigen adres?

Zoals iedereen die beschikt over een e-mail adres ontvang ook jij waarschijnlijk regelmatig spam. We kijken er niet meer van op en het meeste wordt ook weggehaald door geavanceerde spamfilters. De grote hosting en e-mail bedrijven bouwen die spamfilters al in op hun servers en daarna nogmaals via een spambox op jouw pc. Maar plotseling ontdek je in je mail een spambericht met als afzender: jijzelf! Dan sta je wel even raar te kijken of niet? Toch is er niet gelijk reden tot paniek en om dat toe te lichten geven we je een rondleiding in de wereld van de spam.

 

Wat is spam eigenlijk?

Spam is een verzamelwoord voor ongewenste en ongevraagde e-mail met een commerciële inhoud, die in gigantische aantallen (bulk) wordt verstuurd. Het is een, voor de verzenders althans, goedkope manier van reclame maken en het levert nog steeds winst op. Verzonden per 100.000 mails of zelfs nog meer hoeft er maar één ontvanger iets te kopen om rendabel te zijn. Spam is op zichzelf niet gevaarlijk maar wel irritant en duur voor de ontvanger. Nu denk je gelijk: Ik betaal toch niet voor spam? Toch wel, blijkt via een heel simpel voorbeeld: Jouw uurloon keer het aantal minuten dat je per dag bezig bent met je prullenbak te legen is hoeveel? Al is het maar voor 30 seconden per dag, waarin je even snel je mailbox opruimt, komt dat toch neer op ruim 3 uur weggegooide tijd op jaarbasis. Dat is toch een mooi extraatje en sowieso had je met die tijd ook iets leukers kunnen doen.

 

De geschiedenis van spam

De eerste erkende spam werd in 1978 verstuurd door het een marketingmedewerker van een groot computerbedrijf in Amerika. Gary Thuerk stuurde de aankondiging voor een nieuw computermodel naar bijna de gehele westkust van Amerika. Hij haalde de geschiedenisboeken als allereerste spammer. Voorheen was Spam vooral bekend als merknaam voor blikjes gestampt vlees. In Nederland worden die nog trouwens steeds verkocht onder de naam Smac. De reden waarom de meeste ontvangers spam niet openen is dat er een risico aan zit door toegevoegde bestanden. Tegenwoordig is men daarop alert en opent bijna niemand meer mail met bijlages tenzij men de afzender kent en de bijlage ook echt verwacht.

 

Spam met jezelf als afzender

Er zijn voor deze vorm van spam verschillende verklaringen mogelijk. Het zou kunnen dat een op je computer aanwezig virus, een malware, bezig is om via jouw adressen bestand mail te sturen. Het is ook mogelijk dat jouw wachtwoord te simpel was, of via een onveilige verbinding in handen is gekomen van spammers. Ook kan de afzender van de spam lijken op jouw mailadres, maar is het als je goed kijkt alleen maar een extra toevoeging op de header. Deze spam wordt dus niet echt via jouw mail verzonden ook al lijkt dat op het eerste gezicht wel zo. Volgens geschatte cijfers wordt er dagelijks miljoenen spam berichten verstuurd en dat zal, zolang er aan wordt verdient, ook zo blijven.

 

Op zoek naar een goede SPAM filter?

Herken je bovenstaande en wil je er alles aan doen om de overlast tot het minimum te beperken? Neem dan eens contact met ons op! Wij werken samen met SPAM Experts en kunnen al een SPAM Filter leveren vanaf € 2,50 per maand.