Fake telefoontje van Microsoft? Ophangen?

Telefoontje van Microsoft? Ophangen!

Het klinkt heel bot maar toch is het de enige goede reactie als je zo’n nep telefoontje krijgt: gelijk ophangen! Helaas is het fenomeen nep telefoontjes nog steeds actueel en worden er regelmatig aangiftes bij de politie gedaan. Vanaf 2009, toen de eerste officiële meldingen binnenkwamen, zijn al veel mensen het slachtoffer geworden van deze vorm van oplichterij. Hierbij proberen bellers, die zich voordoen als een medewerker van het gerenommeerde computerbedrijf Microsoft, de controle te krijgen over jouw computer.

 

Hoe werken de nep telefoontjes precies?

Het begin lijkt onschuldig, want jij wordt gebeld, er zitten dus geen kosten aan het gesprek. Let op, want dat is alleen maar de binnenkomer! Nadat de beller zichzelf heeft voorgesteld als helpdeskmedewerker gaat de oplichting pas goed van start. Deze vriendelijke en betrouwbaar overkomende beller wil jou namelijk helpen… Er word je terloops gevraagd om alvast je computer op te starten.

De argumenten die worden gebruikt om je over de streep te trekken komen heel overtuigend over en zijn op bijna iedereen wel van toepassing. Voorbeelden zijn onder andere: Er zijn onregelmatigheden geconstateerd aan jouw computer, er worden mails verstuurd via jouw IP-adres of je software licentie is verlopen. Herkenbaar nietwaar? Alles wordt uit de kast gehaald om een betrouwbare indruk te maken, en moet er toe leiden dat jij samen met de oplichter jouw pc gaat ‘onderzoeken’.

Dit zijn natuurlijk maar smoesjes. Want het is de oplichters om iets heel anders te doen. Ze willen jouw computer over nemen door software te installeren en achter je bankgegevens komen. Daarom zal vaak gevraagd worden om een kleine betaling te doen voor bijvoorbeeld een betere virusscan of een licentie van nieuwe software. Trap er niet in en verbreek gewoon de verbinding. Er is trouwens niets persoonlijk aan, de oplichters hebben jouw nummer gewoon van het net of uit het telefoonboek.

 

Wat zegt de politie over nep telefoontjes?

Volgens een voorlichter van de politie is de beller meestal een (soms gebrekkig) Engels sprekende man die zichzelf voordoet als medewerker van een computerbedrijf. Verschillende varianten zijn mogelijk, want er zijn ook gevallen bekend waarin de namen van Google of Windows werden gebruikt om betrouwbaar over te komen. Volgens de politie gaat het om professionele oplichters, die zeer ervaren zijn in deze vorm van cybercrime. Ook wordt vermoed dat de basis van deze praktijken in het buitenland gezocht moet worden, wellicht vanuit callcenters in India. Dit baseert de politie op verklaringen van slachtoffers, die vaak meerdere keren tijdens het gesprek werden doorverbonden. Ook herkenden slachtoffers een accent uit India of Pakistan.

 

Wat zegt Microsoft zelf over de nep telefoontjes?

Het computerbedrijf is natuurlijk helemaal niet te spreken over het misbruik van hun naam. Daarom laten zij in een officiële verklaring weten dat zij nooit ongevraagd bellen met aanbiedingen om computers te repareren of te upgraden. Ze adviseren dan ook dringend om zeer sceptisch te zijn, mocht jij een dergelijk telefoontje krijgen. Letterlijk zeggen ze zelfs: Krijg jij een ongevraagd telefoontje van iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft? Ophangen!