Wat is een datacentrum?

Een datacentrum kan door organisaties en bedrijven gebruikt worden voor de opslag en het beheer van data en het gebruik van applicaties. Mach-IT levert zijn cloud oplossingen vanuit 3 datacentra in Nederland, namelijk Global Datacenter in Rijen, Nedzone in Steenbergen en SmartDC in Rotterdam.

 

Beveiliging van het datacentrum

Veiligheid speelt een belangrijke rol in datacentra. De online verbindingen met de buitenwereld zijn beveiligd met encryptie en firewalls. De fysieke veiligheidsmaatregelen, voor de bescherming van de centra, bestaat uit beveiligingspersoneel voor binnen en buiten, cameratoezicht, toegangssystemen en afgesloten kasten. Om de veiligheid en continue functionaliteit te waarborgen, is een datacentrum vaak uitgerust met voorzieningen zoals een back up stroomvoorziening, apparatuur voor branddetectie en brandbeveiliging en klimaatbeheersing. Het Nederlandse elektriciteitsnet is zeer betrouwbaar, één van de redenen, waarom veel organisaties uit het buitenland hun datacentra in Nederland hebben gevestigd. Om de toevoer echter nog extra te garanderen, zijn stroomvoorzieningen bij datacentra dubbel uitgevoerd, door Uninterrupted Power Supply en noodaggregaten.

 

Netwerkverbindingen in een datacentrum

Wanneer een datacentrum wordt beheerd door een internet- of telecomprovider, dan kun je als klant meestal niet kiezen voor een bepaalde provider. Datacentra die door andere partijen beheerd worden, zijn vaak carrier neutraal, waardoor je niet bent gebonden aan één netwerkprovider. In deze datacentra komen veel netwerken, zoals o.a. Ziggo, KNP en Vodafone, samen. Je hebt de vrije keuze, waardoor je je reeds bestaande contract met een netwerkaanbieder kunt behouden, waardoor je kosten bespaart. Meer netwerkaanbieders betekent meer netwerkroutes en dus meer capaciteit. Het kunnen uitvoeren van meervoudige internetverbindingen zorgt ervoor, dat een goede verbinding ten alle tijden gegarandeerd is. Door redundantie kan, wanneer er een storing optreed bij een netwerkaanbieder, de connectiviteit gewaarborgd blijven en kun je toch online blijven. Om de beschikbaarheid nog meer te verhogen, wordt soms gebruik gemaakt van twin datacenter. De dataopslag wordt dan verspreidt over twee bijna identieke datacentra. Het gebruik van een glasvezelnetwerk tussen de twee centra garandeert een zo hoog mogelijke uptime. Bij eventuele calamiteiten wordt je, als gebruiker, omgeleid van het ene naar het andere centrum.

 

Certificering en duurzaamheid

Een datacenter kan beschikken over een ISO certificering. De meeste datacentra hebben het ISO27001 certificaat. Dit certificaat waarborgt de meest uitgebreide internationale standaard voor fysieke systeem- en veiligheidsprocessen. Om er absoluut zeker van te zijn, dat data optimaal beveiligd is, worden de centra geregeld onderworpen aan een audit. De servers en andere apparatuur in datacentra verbruiken veel stroom, net zoals de noodzakelijke koelapparatuur. Omdat het milieubeleid een belangrijk selectiecriterium is, houden de nieuwere datacentra zich steeds vaker bezig met duurzaamheid.