Welke antivirus te gebruiken voor bedrijven?

Geplaatst op: 18 mei 2021

De meeste mensen weten inmiddels wel wat virussen zijn en dat je een virusscan nodig hebt om verlies van gegevens en defecte apparatuur te voorkomen. In Windows 10 zit zelfs standaard een antivirusprogramma, Windows Defender, ingebouwd. Maar is zo’n standaard antivirusprogramma voldoende om de data en gegevens van je bedrijf te beschermen? Het antwoord hierop is simpel; nee dat is het niet. Maar wat dan wel?

Gratis antivirusprogramma’s

Virussen zijn één soort malware. Malware betekent alle schadelijke software die is ontworpen om een computer, apparaat of netwerk te beschadigen of in gevaar te brengen. Andere voorbeelden van malware zijn ransomware (je bestanden worden ‘gegijzeld’ totdat je losgeld betaalt), spyware (alle activiteit op je apparaat wordt geregistreerd en je persoonlijke gegevens en wachtwoorden worden gestolen) en het zogenaamde trojan horse (malware die je verleidt om het schadelijke programma te installeren). Hoewel Windows Defender vrij goed is in het detecteren van en beschermen tegen virussen, biedt het géén bescherming tegen de andere vormen van malware. Dit maakt het niet geschikt als zakelijk antivirusprogramma.

Maar hoe zit het dan met andere gratis antivirusprogramma’s? Alhoewel er tegenwoordig krachtige en gebruiksvriendelijke gratis antivirusprogramma’s bestaan, is het voor een bedrijf niet veilig om te vertrouwen op de gratis versie van een betaald product. Vaak is de gratis antivirus een uitgeklede versie van het betaald antivirusprogramma van dezelfde maker en is het beperkt om alleen basisbescherming te leveren. Wil je bijvoorbeeld geavanceerde bescherming tegen malware, dan zul je moeten kiezen voor een betaalde versie. Een feit waar de maker je herhaaldelijk aan zal herinneren door middel van irritante pop-ups, die je tot een upgrade naar de betaalde versie proberen te verleiden.

Nog een goede reden om niet te kiezen voor een gratis antivirusprogramma, is dat wanneer het product gratis is, bedrijven vaak geld verdienen aan je persoons- en gebruiksgegevens. Antivirusfabrikanten zijn niet altijd helemaal duidelijk over welke gegevens ze verzamelen en waar ze deze gegevens voor gebruiken. Om bescherming te kunnen bieden tegen malafide gebruik hebben deze fabrikanten echter wél uitgebreide toegang nodig tot jouw gegevens. Denk bijvoorbeeld aan de websites die je bezoekt.

Waar moet een goed antivirus product aan voldoen?

Als je de data en gegevens van je bedrijf goed wilt beschermen, dan zijn er een aantal criteria waaraan je antivirus product moet voldoen:

  • Probleemloze herkenning van alle virussen en malware.
  • Complete, efficiënte en vertrouwde verwijdering van virussen en malware. Veel virusscanners zijn wél in staat om een virus te herkennen, maar de software blijkt vervolgens niet in staat om het virus of de malware ook écht volledig te verwijderen.
  • Betrouwbare partij. Het bedrijf achter de software moet meerdere jaren actief zijn en zichzelf bewezen hebben in de cyber security wereld.

Kortom: een complete beveiliging, die je in alle gevallen in raad, maar vooral ook in daad bij staat. Een dergelijke service is niet van een gratis antivirusoplossing te verwachten.

Cyber Security van Mach-IT

Onze Cyber Security module met Endpoint Protection van Bitdefender biedt optimale bescherming voor je computer. Naast een virusscanner zijn ook databeveiligingsfuncties inbegrepen. Zo zijn je gegevens altijd beschermd tegen alle mogelijke gevaren, van virussen en spyware tot ransomware en rootkits.

Het beheer en de installatie zijn centraal door ons geregeld. Zo ben je er zeker van dat de firewall is ingeschakeld, je computer met regelmaat wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van besmettingen en de laatste definities zijn geïnstalleerd. Bitdefender werkt op de achtergrond en vraag nauwelijks capaciteit van je computer of laptop. Dankzij de ingebouwde audit rapporten voldoe je bovendien eenvoudig aan de AVG-wetgeving.

De beste Managed Antivirus oplossing voor het MKB

Cyber Security is een uitbreidingsmodule van ons alles-in-één abonnement. Het beveiligingsproduct van Bitdefender is erg flexibel, met een vast bedrag per computer per maand en mogelijkheden om iedere maand extra licenties aan te vragen of op te zeggen. En omdat zelfs het instapniveau al indrukwekkende bescherming biedt, is het zeer geschikt én betaalbaar voor kleine en middelgrote bedrijven. Daarmee sluit het uitstekend aan bij onze werkwijze en ons service abonnement.

De abonnementen variëren van basisbescherming tot uitgebreide beveiliging met Full Disk Encryption (FDE) en Advanced Threat Security (ATS). Weet je niet zo goed welk pakket het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op voor een gratis advies op maat.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78