4 situaties waarin je blij bent met een back-up

Geplaatst op: 25 mei 2020

Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar er kan echt van alles gebeuren met je computer of laptop. Als ondernemer kun je tegenwoordig nu eenmaal niet meer zonder dergelijke apparaten, en al helemaal niet zonder de data en bestanden waarmee je dagelijks werkt. En wanneer een dergelijk drama zich voordoet, kun je dan nog wel bij je bestanden en zijn deze dan nog wel bruikbaar? Van een onbeschofte diefstal van je computer tot een crash waarbij alle bestanden op je harde schijf of SSD verloren gaan. Het zijn zomaar twee tegenslagen waar je als ondernemer tegenaan kunt lopen, en dus rekening mee moet houden. En denk je nu, ik heb alles veilig opgeslagen op de OneDrive of in mijn Dropbox, al mijn bestanden zijn veilig en beschermd tegen dergelijk onheil. We konden het niet meer oneens met je zijn! Lees in dit artikel dan ook de vier voorbeelden hoe het alsnog fout kan gaan met je bestanden.

Data verloren door diefstal of brand

Hoewel van alle risico’s deze twee wellicht het minst voorkomen, is schade aan je computer of laptop door brand of diefstal helaas (deels) onontkoombaar. En komt dit toch voor, dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Een harde schijf welke volledig verkoolt is valt nu eenmaal niet meer te redden. En naar een gestolen laptop kun je over het algemeen fluiten en je zult deze als verloren moeten beschouwen. Wonderlijk genoeg worden de meeste apparaten overigens gestolen op het werk, binnen de kantoormuren. Bescherm jezelf, je bedrijf en je data dan ook altijd door het maken van een regelmatige back-up.

Data onbruikbaar door een virus

Sinds de opkomst van digitale technologie is er helaas ook een heel nieuw genre criminaliteit ontstaan. Malware, ransomware, rootkits, het zijn slechts enkele van de vele soorten virussen die je op je computer, laptop, tablet of smartphone kunt oplopen. Elk soort virus heeft zijn eigen “werkwijze”, waarbij de één je bestanden onklaar maakt, en waarbij de ander er weer voor zorgt dat je niet meer bij je bestanden kunt voordat je een geldsom overmaakt naar de desbetreffende hacker. Ook zijn er virussen die zelfs de bestanden op je OneDrive of Dropbox aantasten, dus waan jezelf niet veilig wanneer je van deze mogelijkheden gebruik maakt. Wat een virus ook doet, het veroorzaakt voor de gebruiker een kleine ramp. Het is namelijk zeer tijdrovend om bestanden te herstellen, en tijd is nog altijd geld!

Data kwijt door een crash

Een crash van je harde schijf. Het klinkt al afgrijselijk, en dat is het dan ook ten zeerste. Een crash van je harde schijf kan al ontstaan door een simpele handeling zoals het updaten van je Windows besturingssysteem. Ook wanneer je computer een harde stoot of klap krijgt is er de mogelijkheid tot het crashen van je harde schijf waarbij data verloren gaat. Vaak valt er nog best wel wat te redden van je bestanden, en in het beste geval zelfs alles. Echter moet je jezelf wel afvragen wat je er voor over hebt mocht je data kwijt zijn. Laat je dit door een professional oplossen, dan kost het je doorgaans handenvol geld om het probleem op te laten lossen. En ben je zelf een whizzkid, dan kost het je op zijn minst uren van je tijd. Maar in dat laatste geval zul je verstandig genoeg zijn en te allen tijde een back-up van je gegevens paraat hebben.

Data beschadigd door synchronisatie problemen

Zelfs wanneer je met een cloud dienst werkt kan er data verloren gaan. Denk bijvoorbeeld aan het scenario van een beschadigd geraakt bestand. Wanneer dit bestand bij een automatische back-up het oude bestand overschrijft heb je al een probleem. Ook gebeurd het met enige regelmaat dat bewerkte bestanden simpelweg niet in de cloud zijn opgeslagen door een technisch probleem. Ga er dus nooit stoïcijns vanuit dat werken via de cloud je voor 100% beschermd tegen het verliezen van data. Spreid je kansen en beperk je risico’s als ondernemer zoveel als mogelijk.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78