Eenmalig een Office licentie aankopen? Niet lang meer.

Geplaatst op: 29 december 2019

Wellicht herinner je jezelf nog dat wanneer je zo’n drie jaar geleden een computer aanschafte, je bij die computer tevens een eeuwigdurende licentie voor Microsoft Office kocht. Dit hield vervolgens in dat je drie of soms zelfs wel vijf jaar dezelfde versie van Office gebruikte. Het is echter al geruime tijd niet meer betaalbaar voor de meeste mensen om zich op deze manier een licentie te verschaffen. De abonnementen voor Office 365 zijn in veel situaties stukken voordeliger dan de eeuwigdurende licenties van Microsoft Office. Daar komt nog eens bij dat Microsoft in 2020 hoogstwaarschijnlijk een verandering door gaat voeren. Dit houdt in dat mensen zonder abonnement, dus degenen die ooit een eeuwigdurende licentie hebben aangeschaft, geen gebruik meer kunnen maken van de diensten die Office 365 te bieden heeft.

Maandelijkse kosten drukken met een eenmalige licentie

De meeste ondernemers hebben een afkeer tegen abonnementen en maandelijks terugkerende kosten. Deze kosten komen immers elke maand opnieuw terug en kun je veelal niet in één keer afrekenen. Dit zorgt niet alleen voor minder overzicht ten aanzien van de in- en uitgaven binnen het bedrijf, maar brengt tevens een hoop extra administratiewerk met zich mee.

Op dit moment is het nog steeds mogelijk om een eenmalige licentie aan te schaffen voor Microsoft Office, en om deze bijvoorbeeld te combineren met Exchange Online, de cloud dienst van Microsoft. In dat geval krijg je een paar euro korting op je maandbedrag, maar is de eenmalige investering per computer wel hoger. Naar alle waarschijnlijkheid gaat Microsoft hier in 2020 een einde aan maken. Alle eenmalig aangekochte software mag enkel nog “stand-alone” worden gebruikt. Dit wil zeggen dat het niet meer gebruikt mag worden in combinatie met andere diensten zoals cloud diensten.

Op termijn is een abonnement altijd goedkoper

Microsoft is voortdurend druk in de weer om zijn cloud diensten meer en meer uit te breiden. De eenmalige losse verkopen passen echter niet meer thuis in dit herziene beleid. De losstaande licenties met eeuwigdurend gebruiksrecht worden als gevolg hiervan alsmaar duurder en duurder, en worden voor de consument steeds minder interessant om aan te schaffen. De kosten voor een abonnement daarentegen variëren van zo’n €10,- tot €16,- per maand, afhankelijk van de behoefde van de gebruiker. Deze prijzen zijn daarnaast altijd actueel.

De voordelen van Office 365 zijn groot

Werken met Microsoft Office 365 biedt ondernemers enorme voordelen. Zo zorgt Microsoft er automatisch voor dat de versie die men gebruikt te allen tijde up-to-date is. Daarnaast biedt één licentie de mogelijkheid om de Office applicaties op maar liefst vijf telefoons, vijf tablets en vijf pc’s, computers of Macs te gebruiken. Office 365 is dus ook zeer geschikt voor het werken vanaf je mobiele telefoon of tablet. Dit geeft je de mogelijkheid te werken op elke plek, op ieder moment van de dag, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om achter je laptop of pc te werken. Heel veel vrijheid dus, en dat is belangrijk als zelfstandig ondernemer! De slimme beveiligingsmogelijkheden die Office 365 biedt spelen hier dan ook naadloos op in. Je kunt namelijk extra beveiliging toepassen door middel van meervoudige aanmelding. Gebruikers dienen in dit geval een extra authenticatiecode, verkregen via SMS of de Authenticator applicatie, in te voeren. Extra veilig dus wanneer je regelmatig werkt op wisselende locaties of tijdens het forenzen.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78