Minder stroom verbruiken op kantoor? Een paar handige tips om te besparen op je energieverbruik

Geplaatst op: 11 oktober 2022

De energietarieven schieten door het dak en veel gezinnen en bedrijven zoeken een manier om te gaan besparen. Een van de eerste plaatsen om te beginnen met energiebesparing is op kantoor. Computers en beeldschermen behoren tot de grootste energieverbruikers in een kantoor, dus het is een goed idee om daar te beginnen.

Computers in slaapstand verbruiken minder stroom

Even koffie halen, lunchen of bijspringen in het magazijn. Bijna iedereen is wel eens langer dan 5 minuten bij zijn computer vandaan (is ook zeker aan te raden!). Zet je computer dan in slaapstand. Zo gebruikt deze maar een fractie van het vermogen. En je computer is binnen een paar seconden weer opgestart. Voor de tijdsbesparing hoef je het dus niet te laten! De slaapstand van een computer betekent niet dat deze helemaal uit staat. In de slaapstand blijven al je programma’s en bestanden gewoon openstaan. De computer hoeft dus niet helemaal opnieuw op te starten en is binnen een paar seconden terug. De slaapstand kan automatisch worden ingesteld op bijvoorbeeld 5 minuten.

Vervang de schermbeveiliging door het uitschakelen van schermen

Even bij je pc weg? Vaak schakelt binnen 1 of 2 minuten de schermbeveiliging van je computer of laptop in. Je computer kan in plaats van een schermbeveiliging ook de beeldschermen uitschakelen. Deze instelling staat meestal onder de energie-opties in je configuratiescherm. Of zoek het in de instellingen van je schermbeveiligingsprogramma. Schermen uitzetten bespaart energie, want een donker scherm gebruikt minder elektriciteit dan een licht scherm. Schermen hebben geen tijd nodig om op te starten (soms laten ze wel even een logo zien) dus je verliest hiermee geen kostbare tijd.

Schakel aan het einde van de dag de computer uit

Computers zijn tegenwoordig niet meer zo langzaam. En met alles in de cloud is er eigenlijk geen reden meer om een computer aan te laten staan. Als je de laatste bent die het kantoor verlaat, zorg er dan voor dat je alle computers uitzet. Als iedereen het moet doen, wordt het binnen de kortste keren een gewoonte! Het bespaard een hoop stroom en het verlengt ook nog eens de levensduur van je apparatuur. Ow, en vergeet de beeldschermen niet uit te zetten…

Vergeet je de printer niet?

Ben je al energiebewust bezig? Dan heb je vaak al nagedacht over je computers en beeldschermen. Toch ben je waarschijnlijk de printer vergeten. Printers gebruiken nogal wat energie, zelfs als ze niet printen. Dus als je hem niet gebruikt, zet hem dan uit! Zet je hem in de ochtend weer aan? Dan zal de printer mogelijk eerst even op moeten warmen. Maar dat staat vaak niet in verhouding tot een hele nacht (of weekend) in stand-by staan. En het mag best eens vergeten worden om de printer aan te zetten. Misschien is het een motivatie om minder te printen?

In kaart brengen wat je verbruikt?

Heb je een eigen kantoor en wil je graag in kaart brengen wat je verbruik is op dagelijkse basis? Wij hebben fijne ervaringen met de P1 Meter van Home Wizard. Binnen 2 minuten geïnstalleerd (door echte nerds dan) en geeft een goed inzicht. Je hebt wel een eigen slimme meter nodig.

Zie ook: HomeWizard Wi-Fi P1 Meter

Het begint met kleine dingen…

Stroom besparen op kantoor begint met kleine dingen. Maar als iedereen het doet, levert het al snel grote besparingen op. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor het bedrijfsresultaat! Heb je hulp nodig? Laat het ons dan weten. We staan je graag te woord.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78