Internet Explorer is na 27 jaar nu echt niet meer beschikbaar

Geplaatst op: 21 juni 2022

Herken je die dagen nog dat je Internet Explorer gebruikte om naar de meest recente nieuwsfeitjes, nieuwe modetrends of praktische informatie voor je verslag te zoeken? Deze webbrowser, die in 1995 is opgericht door softwarebedrijf Microsoft, was jarenlang super populair, maar na 27 jaar van dienst wordt de stekker er toch grotendeels uitgetrokken. Binnenkort wordt namelijk de ondersteuning voor de nieuwste versie van de webbrowser gestopt, waardoor een tijdperk tot einde komt.

Internet Explorer: van 1995 tot nu

In de zomer van het jaar 1995 bracht Microsoft Internet Explorer (IE) uit als onderdeel van Windows 95 en dit vormde één van de eerste webbrowsers. De hierop volgende jaren verliepen erg snel en de webbrowser werd essentieel in het digitale leven. In 1999 stond IE namelijk al op nummer één en in 2002 piekte het marktaandeel tot ongeveer 95 procent.

De populariteit kwam tot een keerpunt in 2009, toen mensen hogere verwachtingen kregen van hun webbrowser. In het begin aarzelde Microsoft om moderne functies toe te voegen aan IE en werd hierdoor ingehaald door onder andere Google Chrome en Mozilla Firefox. Toen Microsoft uiteindelijk toch nieuwe functies toe begon te voegen, was er een achterstand ontstaan.

Sindsdien is IE in een langdurig verval terechtgekomen. Concurrerende browsers kregen bijvoorbeeld regelmatig updates, terwijl er voor IE veel minder beschikbaar was en ook handmatig moest worden gedaan. Hierdoor werd deze Microsoft-browser als onveiliger en onbetrouwbaarder gezien dan concurrerende browsers.

De stop van Internet Explorer

Meer dan 20 jaar heeft Microsoft IE in de lucht gehouden, maar nu wordt toch een groot deel van de ondersteuning stopgezet. Deze stop wordt vanaf 15 juni 2022 doorgevoerd op systemen die draaien op Windows 10 20H2 en latere varianten. Dit wordt gedaan door middel van een update waardoor de webbrowser permanent wordt uitgeschakeld. Vanaf Windows 11 is de desktopbrowser al niet meer aanwezig, aangezien hier Edge wordt geïnstalleerd als standaardbrowser.

Op een aantal oude besturingssystemen, serverversies en software blijft de webbrowser wel nog ondersteund worden, namelijk Windows 7 met Extended Security Updates, Windows 8.1, Windows 10 LTSC, Windows 10 IoT LTSC, Windows Server LTSC en Windows Server 2022. Tevens blijft de browser op diverse Windows Embedded-versies beschikbaar. Deze systemen blijven ook IE beveiligingsupdates ontvangen.

Het stoppen van de ondersteuning is een stap in de richting van het definitieve einde van Internet Explorer. De laatste versie, Internet Explorer 11, verscheen in het najaar van 2013 en zal de laatste versie van deze pionierende browser zijn.

De overgang naar Edge

Na het stopzetten van de ondersteuning voor Internet Explorer 11 zet Microsoft in op Edge als standaard webbrowser, welke tot tenminste 2029 ondersteund zal blijven. Deze moet het opnemen tegen concurrenten zoals Google Chrome, Safari en Mozzila Firefox. Deze goede alternatieven wegen toch niet op tegen het gebruiken van Edge, wat tevens goed samenwerkt met Microsoft 365. Op deze manier kun je alles van je browser meenemen naar andere computers.

Maak jij nog gebruik van IE? Dan is het tijd om in actie te komen. Doordat er geen updates meer beschikbaar voor zijn, is het niet langer veilig om deze webbrowser te gebruiken. Stap daarom over naar Edge en surf op een veilige, betrouwbare manier naar dat nieuwsfeitje, die modetrend of die praktische informatie.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78