Moet je laptop aan de oplader als de batterij vol is?

Geplaatst op: 10 augustus 2021

Het voordeel van een laptop is dat je mobieler bent, doordat je hem mee kunt nemen. Dan is het uiteraard wel belangrijk dat de accu van dit apparaat een tijdje meegaat voordat je jouw laptop aan de oplader moet aansluiten. Veel mensen vragen zich hierbij af of ze de oplader wel of niet in het stopcontact moeten doen als de batterij van hun laptop vol is. We kennen allemaal het praatje dat de accu lui wordt door continu onder spanning te staan, waardoor het apparaat uiteindelijk slechts 15 minuten meegaat op de batterij. Echter, is dat wel zo? In dit blogbericht kom jij achter het antwoord.

Factoren die de accuduur beïnvloeden

Vroeger moesten elektrische apparaten altijd in de buurt van een stopcontact zijn. Sinds de ontdekking van de batterij is dit niet meer nodig. Hoe je deze batterijen het best kunt behandelen, dus wel of niet aan een continue stroomtoevoer, hangt af van een aantal factoren.

1. Type laptop batterijen

De twee batterijsoorten die tegenwoordig het meest voorkomen zijn de lithium-ion en de lithium-polymeer. Vroeger werd nikkel-metaal als standaard genomen, maar dit wordt nauwelijks meer gebruikt. Deze nikkelbatterijen moesten vaak lang opgeladen worden om de accu te “trainen”. Bij deze batterijsoort wordt dus aangeraden om de laptop uit de oplader te halen als de batterij vol is. Door het geheugeneffect van deze batterijen moesten ze helemaal leeg zijn voor ze opnieuw aan de oplader werden gehangen. Deed je dit niet, dan verloren ze oplaadcapaciteit.

Tegenwoordig is dit echter achterhaald, aangezien het opladen stopt wanneer de batterij vol is. Je hoeft de batterij ook niet regelmatig leeg te laten lopen. Het tegendeel blijkt zelfs waar, aangezien lithiumbatterijen juist sneller uitgeput raken wanneer ze volledig opgeladen of ontladen worden. Bij deze batterijen ligt de ideale oplaadcapaciteit tussen de 30 en 70 procent. Een laptop overladen is echter wel een fabeltje.

2. Regelmatig opladen

Een moderne accu kan gemiddeld duizend oplaadcycli doorstaan voordat de capaciteit ernstig verminderd wordt. Wanneer je je laptop van 30 tot 70 procent oplaadt, kost het je slechts een halve oplaadcyclus. Zo kan jouw batterij dus langer meegaan.

3. Een lege accu

Men onderschat vaak het gevaar van een lege accu. Wanneer je batterij leeg is, is het verstandig hem zo snel mogelijk aan de oplader te hangen. Een accu die te lang leeg is, kan namelijk stof vergaren en “doodgaan”. Op dit punt kan de batterij geen lading meer vasthouden.

4. Warmte

Warmte heeft ook invloed op de levensduur van batterijen. Wanneer een accu te warm wordt, wordt de oplaadcapaciteit verlaagd. Het is dus ook belangrijk om een accu in een koele ruimte te houden. Echter, een extreem koude temperatuur geeft een soortgelijk effect.

5. Overige zaken

Er zijn nog meer zaken die een rol spelen bij de accuduur, zoals bluetooth, wifi en andere applicaties die gebruikt worden, de helderheid van het beeldscherm en diverse instellingen.

Dus… Wel of niet aan de oplader bij een volle batterij?

De accuduur van jouw batterij hangt van allerlei factoren af. De moderne lithiumbatterijen hoef je niet helemaal leeg te laten lopen en volledig op te laden. Tussen de 30 en 70 procent is de ideale oplaadcapaciteit. Door deze hoeveelheid aan te houden, kan jouw batterij en daardoor je laptop langer meegaan.

Twijfel jij over de conditie van je laptop? Wil je weten of deze binnenkort vervangen moet worden? Bel of chat dan gerust met ons. Wij helpen je graag! Bellen kan op 0161 34 56 78 en chatten tijdens kantooruren via de button rechtsonder.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78