Op je laptop werken in de zon? Lees onze tips!

Geplaatst op: 1 juni 2021

Na een slecht voorjaar laat de zon zich eindelijk weer zien. En daar wil je volop van genieten! De verleiding is dan ook groot om lekker met je laptop in de tuin of op je balkon te gaan zitten werken. Wij geven je vandaag 5 tips om ook buiten onbezorgd te werken.

Vermijd direct zonlicht

Hoewel jij geniet van de extra warmte, geldt dit niet voor je laptop. Wanneer je laptop te warm wordt zal deze meestal automatisch uit voorzorg afsluiten. Vaak is dit voldoende om schade aan de laptop te voorkomen, maar dit is niet altijd het geval. Hoe dan ook is het vervelend. Ga dus gerust zelf lekker in de zon zitten, maar zorg dat je laptop in de schaduw staat.

Houd de temperatuur in de gaten

Als je een iPhone of iPad hebt, dan heb je misschien al eens meegemaakt dat je apparaat je waarschuwde dat deze te warm was geworden. Helaas is een dergelijke waarschuwing op laptops nog niet standaard. Je hebt dus niet altijd op tijd in de gaten dat je laptop te warm is geworden. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om de temperatuur van je laptop te controleren.

Je kunt de temperatuur regelmatig controleren door je hand tegen de onderkant van de laptop te houden. Voelt deze erg warm? Dan is het tijd om de laptop af te laten koelen. Maakt je laptop steeds meer lawaai? Breng deze ook dan naar een koelere plek. Wat je hoort zijn de ventilatoren die steeds harder moeten werken om je laptop te koelen.

Om het je makkelijker te maken zijn er verschillende gratis applicaties te downloaden die de temperatuur van je laptop monitoren en je waarschuwen wanneer je laptop oververhit dreigt te raken. RealTemp is hier een goed voorbeeld van.

Zorg voor een vlakke ondergrond

Met je laptop op schoot onder de parasol? Dat is waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Bij de meeste laptops zitten de ventilatoren aan de onderkant. Wanneer je de laptop op schoot hebt staan kan de luchtstroom worden belemmerd of volledig worden geblokkeerd. Zorg er daarom voor dat je laptop op een harde, vlakke ondergrond staat. Zo kunnen de ventilatoren optimaal hun werk doen.
Is je laptop toch te warm geworden? Net als wij mensen, is je laptop bij oververhitting het meest gebaat bij koelte en rust. Schakel je laptop daarom volledig uit en zet deze een uurtje op een koele, donkere plek.  

Reflectie op je scherm

Een probleem waar je tegenaan kunt lopen wanneer je lekker buiten wilt werken op je laptop, is de spiegeling van je scherm. Vooral bij een laptop met een glanzend scherm kun je veel last hebben van de reflectie van de zon. Het helpt wanneer je met je gezicht naar de zon gericht gaat zitten. Zorg er daarnaast voor dat je beeldscherm op maximale helderheid staat. Maar let op: een hogere helderheid betekent wel dat de batterij van je laptop eerder leeg gaat. Vergeet dus je lader niet of neem een extra batterij mee. Voor nog beter zicht draag je een gepolariseerde zonnebril, liefst met bruine glazen omdat deze zorgen voor het meeste contrast.

Hoog contrast

We noemden het al even; hoe hoger het contrast, hoe beter de leesbaarheid. Met de instelling ‘Hoog contrast’ verander je de witte achtergrond van je beeldscherm in een zwarte achtergrond. Als je de Shift-links, Alt-links en PrtScn-toetsen gelijktijdig indrukt, wordt de functie Hoog contrast ingeschakeld. Je hebt de keuze uit verschillende speciale kleurenschema’s voor je systeem om de leesbaarheid te verhogen.

Klaar!

Je laptop is er nu helemaal klaar voor, maar vergeet jezelf niet! Houd je hoofd koel, drink voldoende water en smeer jezelf regelmatig in. Klaar en genieten maar!

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78