Microsoft 365 Business Standard vs. Business Premium: Wat is het verschil?

Geplaatst op: 29 september 2022

Microsoft 365 Business is een suite van tools ontworpen om kleine bedrijven te helpen efficiënter te werken. Er zijn twee versies van deze software: Microsoft 365 Business Standard en Microsoft 365 Business Premium. In deze blogpost vergelijken we de twee versies om je te helpen beslissen welke de juiste is voor je bedrijf.

Wat is Microsoft 365?

Voordat we het verschil uitleggen tussen de verschillende abonnementen is het handig om te weten wat Microsoft 365 precies is. Kort gezegd is het een abonnementsdienst die je toegang geeft tot verschillende producten en diensten van Microsoft. Dit omvat de Office 365 suite van apps, waarmee je documenten, spreadsheets en presentaties kunt maken en bewerken; Exchange Online, waarmee je toegang hebt tot zakelijke e-mail; SharePoint Online, waarmee je bestanden kunt opslaan en delen; en natuurlijk Microsoft Teams om eenvoudig in contact te blijven met je collega’s.

Microsoft 365 is het antwoord van Microsoft op de steeds veranderende ICT markt. Het abonnement vervangt de losse licenties. Dat betekent dat je, in plaats van voor elke werknemer een exemplaar van Office te kopen, een maandelijks bedrag kunt betalen om iedereen in je organisatie toegang te geven tot de nieuwste versie van Microsoft Office en de bijbehorende clouddiensten.

Microsoft 365 Business Standard

Microsoft 365 Business Standard is het middelste pakket in de Microsoft 365 Business reeks. Het is een prima pakket om te beginnen met werken in de cloud. In het abonnement zijn de volgende opties inbegrepen:

 • De nieuwste versies van Word, Excel, PowerPoint en Outlook
 • Toegang tot de applicaties op computer en laptop
 • Toegang tot de applicaties op smartphone en tablet
 • Exchange Online voor zakelijke e-mail
 • SharePoint en OneDrive voor bestandsopslag en samenwerking in de cloud
 • Microsoft Teams om eenvoudig samen te werken met collega’s
 • En nog meer handige cloud diensten (bel ons voor meer informatie!)

Het Microsoft 365 Business Standard abonnement is geschikt voor kleinere bedrijven waar iedereen een eigen werkplek of computer heeft. Iedere gebruiker mag zijn of haar licentie op maximaal 5 computers/laptops activeren. Een werkplek op kantoor én een laptop voor thuis en onderweg is dus geen probleem.

Microsoft 365 Business Premium

Microsoft 365 Business Premium is het meest uitgebreide pakket in de Microsoft 365 Business reeks. Het abonnement omvat alle functies van Microsoft 365 Business Standard en is aangevuld met handige functies voor grotere bedrijven of bedrijven met werkplekken in de cloud.

 • Microsoft 365 Business Premium mag worden gebruikt op cloud desktops
 • Azure Active Directory: om centraal gebruikersaccounts te beheren
 • Intune: eenvoudig wisselen van werkplek met automatisch inrichten
 • Endpoint Protection: meer uitgebreide beveiliging op computers en laptops

Het Microsoft 365 Business Premium abonnement is geschikt voor kleinere bedrijven met flexibele werkplekken (meer gebruikers dan computers) of grotere organisaties (vanaf 15 mensen). Met het Microsoft 365 Business Premium abonnement is het mogelijk om in te loggen op computers en laptops met het Microsoft 365 account. Dankzij Intune worden computers en laptops automatisch ingericht voor de gebruiker. Zo kunnen gebruikers zonder problemen wisselen van computer of laptop en toch overal binnen enkele minuten werken met hun eigen applicaties, bestanden en accounts.

Het verschil in het kort

In de basis zijn beide abonnementen hetzelfde. Zowel met Microsoft 365 Business Standard als met Microsoft 365 Business Premium werk je met de laatste versie van Office, maak je gebruik van handige cloud diensten en worden bestanden opgeslagen in de cloud. Het belangrijkste verschil is dat er met Microsoft 365 Business Standard minder geautomatiseerd is; maak je gebruik van een nieuwe (of andere computer) dan moet alles met de hand worden ingericht. Zo moet je telkens als je op een andere computer gaat werken:

 • Je Microsoft Office opnieuw inloggen met je Microsoft 365 account
 • OneDrive voor Bedrijven inloggen en de synchronisatie instellen
 • De bibliotheken in SharePoint opnieuw toevoegen aan je synchronisatie

Met Microsoft 365 Business Premium gebeurt dit alles automatisch. Wij adviseren Microsoft 365 Business Premium in situaties waarbij er vaak gewisseld wordt van apparaat. Komt het zo af en toe eens voor? Dan helpen onze servicedesk medewerkers je graag met het instellen van je nieuwe of vervangende computer.

Maak je nog geen gebruik van Microsoft 365?

Gebruik je nog steeds de oude diensten zoals Office 2016? Dan is het tijd voor een update! Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Neem contact met ons op voor meer informatie of een gratis consult.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78