Wat moet je weten over de veranderingen in de Microsoft 365 abonnementen?

Geplaatst op: 24 mei 2022

Begin dit jaar heeft Microsoft het licentieprogramma veranderd voor zijn licentiemodellen, wat met name voor gebruikers van Microsoft 365, Office 365 en diensten die hiermee samenvallen op te merken is. Op 1 juli 2022 worden bestaande licenties automatisch verlengd naar het nieuwe model, genaamd New Commerce Experience (NCE). Dit betekent een wijziging van het bestaande Cloud Solution Provider (CSP) model met een aantal concrete veranderingen. In deze blog worden deze veranderingen in kaart gebracht.

Het huidige Microsoft CSP licentieprogramma

Een Cloud Solution Provider (CSP) is een partner van Microsoft die licenties van deze softwaregigant verkoopt voor online services, waaronder Office 365 en Microsoft Azure.Het CSP model staat vooral bekend om zijn flexibiliteit, aangezien je alle kanten op kan met de licenties. Tot nu toe hadden midden- en klein bedrijven de mogelijkheid om licenties per maand op- en af te schalen; in het Enterprise segment werd een commitment van één jaar als uitgangspunt gehanteerd.

Harmonisatie met het nieuwe Microsoft NCE licentieprogramma

Met het implementeren van de Microsoft New Commerce Experience (NCE) wordt het commitment van één jaar voor beide segmenten gelijk getrokken. Bij de aankoop van jaarlicenties wordt prijsprotectie geboden. Je committeert je voor 1 jaar aan het aantal licenties dat je minimaal afneemt. Kosteloos afschalen is daarmee niet meer mogelijk. Opschalen van het aantal licenties blijft wel mogelijk.

Wil je de flexibiliteit behouden om tussendoor op- én af te schalen, dan kun je een maandlicentie afnemen. Microsoft rekent hier in het nieuwe licentiemodel echter een forse toeslag (+20%) voor.

Met de invoering van NCE wordt het belangrijker om het abonnementstype en de licentiehoeveelheid voor jouw onderneming vanaf het begin van de overeenkomst goed te bepalen. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee welk abonnementstype (1 maand of 1 jaar) het beste past bij jouw specifieke situatie.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78