Gebruik vanaf 1 januari 2020 je nieuwe btw-nummer

Geplaatst op: 5 november 2019

De meeste eenmanszaken zullen door de Belastingdienst inmiddels per post op de hoogte zijn gebracht, maar voor degene die het gemist hebben; per 1 januari 2020 veranderd je btw-nummer wanneer je een eenmanszaak hebt. Waarom dit precies is en wat dit voor jou betekent leggen we je in dit artikel uit.

Waarom krijg je een nieuw btw-nummer

De reden voor de verandering van je btw-identificatienummer als eenmanszaak is simpelweg een veiligheidsmaatregel. Je huidige btw-nummer bevat namelijk je volledige burgerservicenummer (BSN) met daarachter de toevoeging B01, wanneer het je eerste onderneming betreft. Gaat het om je tweede opgerichte eenmanszaak dan wordt het B02, bij de derde B03, et cetera. En dit is eigenlijk maar een vreemd verhaal, gezien er door de overheid al jaren op gehamerd wordt dat je jouw burgerservicenummer nooit zomaar te grabbel mag gooien. Wanneer anderen met jouw burgerservicenummer aan de haal kunnen gaan, is identiteitsfraude namelijk appeltje eitje voor kwaadwillenden.

Er wordt niet voor niets altijd geadviseerd om bij het maken van een kopie van je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs, dergelijke gegevens onleesbaar te maken. Je BSN is immers vertrouwelijk en enkel bedoeld voor communicatie tussen burger en overheid. Daar heeft een ander helemaal niets mee te maken. Voor ondernemers met een eenmanszaak vormt deze situatie desondanks al jaren een groot risico, gezien je als ondernemer verplicht bent je btw-nummer openbaar te maken. Het is niet alleen heel gemakkelijk te achterhalen via de website van de Kamer van Koophandel, door daar een uittreksel van de desbetreffende eenmanszaak op te vragen, maar ook staan dergelijke gegevens op je offertes, je facturen en in je algemene voorwaarden. Niet echt handig dus.

Verbod door de Autoriteit Persoonsgegevens

Dit enorme defect in de werkwijze van de Belastingdienst zorgt ervoor dat ZZP’ers een enorm kwetsbare positie hebben. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft daarom in december 2018 besloten dat er een verbod komt voor de Belastingdienst om het burgerservicenummer nog langer te verwerken in het btw-identificatienummer. Dit is op haar beurt weer een gevolg van de nieuw geldende privacywetgeving, de AVG genaamd. De Autoriteit Persoonsgegevens besloot dan ook dat het achterhaalde systeem van de Belastingdienst veranderd diende te worden, en dat er voor 1 januari 2020 een alternatief moest komen. Dit houdt dus effectief in dat alle eenmanszaken die in Nederland geregistreerd staan voor het einde van 2019 een nieuw btw-nummer wordt toegewezen. De kans is dan ook groot dat er bij jou als eenmanszaak inmiddels al een brief op de deurmat is gevallen met daarin je nieuwe btw-nummer vermeld.

Waar dien je het nieuwe btw-nummer te vermelden

Voor jou als ondernemer houdt dit feitelijk wel in dat je een aantal veranderingen door zult moeten voeren voordat 2019 op zijn einde loopt. Hier volgt een kort overzicht waar je aan moet denken:

  • Je facturatie
  • Je offertes
  • Je briefpapier
  • Vermelding op je website
  • Indien van toepassing in je webshop
  • In je correspondentie met klanten en leveranciers
  • In je boekhouding/administratie (software)

Vanaf 1 januari 2020 zijn de burgerservicenummers van de eigenaren van eenmanszaken dus niet meer te achterhalen via de btw-nummers. Wel zo veilig dus! Houdt er echter wel rekening mee dat dit nieuwe nummer slechts een voorlopig alternatief is, en dat het niet van toepassing is op het doen van de btw-aangifte en andersoortige correspondentie met de Belastingdienst. Daarvoor zul je nog steeds je oude btw-nummer dienen te gebruiken. In feite heb je dus tijdelijk een dubbel btw-nummer. Een voor de buitenwereld, en één voor de communicatie met de Belastingdienst. Het uiteindelijke doel van de Belastingdienst is uiteraard wel om zzp’ers in de toekomst weer van één enkel btw-nummer te voorzien, echter zullen er eerst flinke veranderingen in hun ICT-systemen doorgevoerd moeten worden alvorens dit gerealiseerd kan worden. 2020 vormt hierin dus een overgangsjaar.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78