Oplichting via SMS: geef criminelen weinig kans

Geplaatst op: 8 juni 2021

Oplichting via SMS komt helaas steeds vaker voor. In dit blog leggen we uit hoe de oplichters te werk gaan, hoe je een gevaarlijk SMS-bericht kunt herkennen en, het allerbelangrijkste, hoe je kunt voorkomen dat je wordt opgelicht.

Populaire oplichtingstruc

Vroeger probeerden oplichters je met mooie verkooppraatjes om de tuin te leiden, maar die tijd is allang voorbij. Tegenwoordig bevinden de meeste oplichters zich online, waar ze op de meest uiteenlopende manieren geld van je afhandig proberen te maken. Zo creëren ze valse webwinkels, versturen ze de meest vervelende e-mails of bellen ze je honderd keer met een anoniem telefoonnummer. De digitale oplichters worden steeds sluwer, en gaan met hun tijd mee. Maar nog altijd is één van de meest populaire oplichtingstrucs het sturen van een gevaarlijk SMS-bericht. Om ervoor te zorgen dat deze vorm van oplichting jou niet overkomt, leer je hieronder welke trucs de criminelen gebruiken en hoe je de SMS-jes kunt herkennen.

Hoe komen de oplichters aan jouw gegevens?

Veel mensen vragen zich nog altijd af hoe oplichters aan zoiets persoonlijks als een telefoonnummer kunnen komen. In steeds meer SMS-jes staat namelijk zelfs je naam vermeld. Dit wekt vertrouwen, en zorgt ervoor dat nog altijd veel mensen in de val lopen. Maar vergis je niet. De meeste oplichters komen aan je gegevens door zogenoemde datalekken op grote websites. Denk bijvoorbeeld aan Facebook of LinkedIn. Door zo’n datalek wordt beveiligde informatie per ongeluk vrijgegeven aan het publiek. Dit zorgt ervoor dat ook oplichters deze informatie gemakkelijk kunnen inzien en misbruik kunnen maken van deze gegevens. Om jouw profiel goed te beschermen is het daarom van groot belang om nooit voor meerdere websites hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan verschillende wachtwoorden én verander je wachtwoord minstens één keer per jaar.

Hoe herken je een gevaarlijk SMS-bericht?

Oplichters doen zich vaak voor als een welbekend en gerespecteerd bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan je bank of zorgverzekeraar. Daarom gaan er niet altijd meteen alarmbellen rinkelen wanneer je zo’n SMS-je ontvangt. Toch is het belangrijk om zeer voorzichtig te blijven én vooral niet te snel te reageren. Bekijk eerst het SMS-je eens goed. Staan er bijvoorbeeld spelfouten in de tekst (‘Uw pawket komt er aan, volg het hter’)? Of is het afkomstig van een bedrijf waarvan jij helemaal geen klant bent? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een oplichter. Kijk ook kritisch naar de link in het SMS-je. Bij oplichting via SMS worden vaak linkjes gebruikt die lijken op die van het echte bedrijf, maar net anders zijn (bijvoorbeeld: www.ing.nl-inloggen.tk/login). Of ze gebruiken verkorte links, zoals bijvoorbeeld bit.ly. Via deze links proberen oplichters bijvoorbeeld jouw persoonlijke gegevens te achterhalen of kwaadaardige software te installeren op je telefoon.

Hoe kun je oplichting via SMS voorkomen?

Wanneer je een gevaarlijk SMS-je krijgt, is het belangrijk om jezelf te beschermen. Het is daarom goed om te weten wat je wel en niet moet doen. Dreigen met een snelle deadline is een geliefde strategie van oplichters. Neem vooral geen overhaaste beslissingen en denk goed na. Klik nooit op een linkje in een SMS, en vul ook vooral nooit je persoonlijke gegevens in. Geen enkele instantie zal ooit, via een sms, vragen om je creditcardgegevens! En heb je toch nog twijfels over de authenticiteit van een SMS-bericht? Dan is het slim om contact op te nemen met de instantie zelf. Bijvoorbeeld door te bellen naar hun klantenservice. Zij kunnen je dan snel vertellen of het bericht daadwerkelijk van hen afkomstig is.

Toch op een phishing SMS geklikt?

Heb je een SMS-bericht herkend als gevaarlijk? Verwijder dit bericht dan uit je inbox. Heb je per ongeluk toch op de link geklikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de betreffende instantie om verdere schade te voorkomen.

Heb je een Android toestel en betrof het een nepbericht van een pakketdienst? Dan is er waarschijnlijk malware op je telefoon geïnstalleerd (het installeren van de malware gebeurt niet op iOS apparaten). Start in dit geval het toestel opnieuw op in de veilige modus en verwijder de geïnstalleerde app. Het opnieuw opstarten in de veilige modus verschilt per telefoon. Op de supportsite van de fabrikant kun je lezen hoe dit werkt voor jouw telefoon.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78