Overstappen op glasvezel? Of nog niet?

Geplaatst op: 5 januari 2021

De internetproviders hebben het er druk mee: het aanleggen van nieuwe glasvezelnetwerken in woonwijken en op bedrijventerreinen. Ook het laatste halfjaar zijn ze, ondanks corona, druk bezig geweest om meer huishoudens en kantoren aan te sluiten op het glasnetwerk. Maar is dat een reden om direct over te stappen van coax en DSL naar glasvezel? Wij denken van niet!  

Glasvezel heeft de toekomst, maar is nog erg prijzig

Begrijp ons niet verkeerd: ook wij vinden dat glasvezel de toekomst heeft. Het is nieuw, sneller en (op termijn) ook betrouwbaarder dan het verouderde telefoonlijn netwerk van KPN of het COAX netwerk van Ziggo. Maar deze netwerken zijn niet slecht onderhouden en de techniek is zeker nog niet afgeschreven.

Glasvezel is op dit moment nog relatief duur. Zeker op bedrijventerreinen die meer afgelegen zijn of slechts een regionale aanbieder hebben. De huidige tarieven variëren van € 75  tot € 300 per maand voor een verbinding van +/- 100mbps. Een fors verschil wanneer je dit vergelijkt met de kosten van een DSL lijn. Hiervoor betaal je slechts rond de € 40 euro per maand. KPN heeft hard gewerkt aan een upgrade van de DSL-verbindingen in de meer afgelegen gebieden; een nieuwe wijkcentrale, stukken kabels vervangen en nieuwe technieken. Dat maakt dat ook de DSL-verbinding up-to-date is en voor de komende jaren weer voldoende mogelijkheden biedt.

Welke snelheid heb je echt nodig?

Omdat veel gebruikers minder uploaden dan downloaden, bieden veel internetproviders lagere uploadsnelheden dan downloadsnelheden aan. Uniek aan glasvezel is dat de uploadsnelheid gelijk is aan de hoge downloadsnelheid. De hoge snelheden van 100Mbps tot soms wel 750 of 1000Mbps waar de Providers mee adverteren lijken erg aantrekkelijk. Maar heb je die snelheden echt nodig? Het antwoord is meestal: nee.

In principe kunnen de meeste gebruikers met een internetverbinding van zo’n 50 Mbit/s prima uit de voeten. De meeste bestanden staan in de cloud, steeds meer programma’s zijn web based (werken via je browser) en streaming diensten (zoals je radio) vragen nog maar een heel klein beetje dataverkeer. In het dagelijks leven zul je het verschil tussen een 50 Mbit en een 1000Mbps verbinding nauwelijks merken, tenzij je grotere bestanden download (2gb en meer) of met meer dan 10 personen tegelijk gebruik maakt van het internet. Een hogere snelheid zorgt dan voor kortere wachttijden.

Eigenlijk is met vrijwel alle vaste internetverbindingen in Nederland een acceptabele snelheid te bereiken. De problemen die mensen ervaren met hun internetverbinding hebben vaak een andere oorzaak. Bijvoorbeeld het gebruik van WiFi, dat gevoelig is voor storing en signaalverlies door obstakels en andere zenders. De beste verbinding heb je nog altijd wanneer er een kabel van je router naar je computer loopt.

Wanneer dan wel overstappen?

Voldoet je huidige internetverbinding nog? Wacht dan even tot de prijzen van internet gunstiger worden. Ook de tarieven van glasvezel gaan dalen. Een goed moment om over te stappen is wanneer het glasvezelnetwerk stabiel is (en er geen graafwerkzaamheden meer zijn).

Advies op maat?

Wij hebben een groot inkoopnetwerk en kunnen je altijd een advies op maat geven. Bel hiervoor even met onze verkoopafdeling (0162 219 000).

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78