Password Manager: veilig wachtwoorden opslaan en delen

Geplaatst op: 20 mei 2021

Je wil even snel inloggen, maar bent je wachtwoord vergeten. Je hebt al je inlogpogingen gebruikt en nu is je account geblokkeerd. Gelukkig kun je een reset aanvragen, maar dat kost tijd. Tijd die je eigenlijk niet hebt. Herkenbaar? Dan is een wachtwoordmanager iets voor jou!

Wat is een wachtwoordmanager?

Een groot deel van ons leven speelt zich inmiddels online af. Werken, onderwijs, winkelen… we doen steeds meer digitaal. De gemiddelde computergebruiker heeft tientallen online accounts op allerlei verschillende websites. En omdat je je gegevens veilig wil houden, hebben al deze online accounts een uniek en sterk wachtwoord. Het is bijna onmogelijk om al die verschillende wachtwoorden te onthouden. Om je daarbij te helpen zijn wachtwoordmanagers ontwikkeld.

Een wachtwoordmanager is een programma dat je helpt met het aanmaken én onthouden van al je unieke sterke wachtwoorden. Op deze manier hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden: dat van de wachtwoordmanager.

Hoe werkt het?

Een wachtwoordmanager is een soort digitale kluis voor al je wachtwoorden en gebruikersnamen. Het is een plugin op je browserprogramma (bijv. Chrome, Edge of Firefox).  Je vult eenmalig al je wachtwoorden in (of importeert deze) in de kluis. Wanneer je vervolgens wil inloggen bij een website of online dienst, vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord in. Ook andere informatie, zoals je adres en creditcardnummer kan worden opgeslagen in de wachtwoordmanager, zodat je deze informatie automatisch kunt laten invullen.

De gegevens in de wachtwoordmanager worden bewaard in de cloud en zijn dus altijd, overal en vanaf elk apparaat toegankelijk. Of je nu op kantoor achter je pc zit, thuis op je tablet of onderweg op je smartphone; je hebt altijd al je wachtwoorden bij je.

Is een wachtwoordmanager veilig?

Het klinkt misschien tegenstrijdig om al je wachtwoorden te delen met één partij. Je wachtwoord is immers het enige wat tussen jouw gegevens en cybercriminelen in staat. Toch is het risico van hergebruik van je wachtwoord vele malen hoger. Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlanders zijn wachtwoord hergebruikt voor verschillende diensten. Lukt het hackers om je wachtwoord op één van deze sites te achterhalen? Dan is het vervolgens kinderspel om ook toegang te krijgen tot de andere online accounts die hetzelfde wachtwoord gebruiken.


Wachtwoordmanagers maken gebruik van geavanceerde encryptie om al je wachtwoorden en gebruikersnamen beveiligd op te slaan. De wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen (met een unieke waarde voor iedere gebruiker) en zijn zelfs voor het bedrijf dat de wachtwoorden beheert niet in te zien. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je persoonlijke sleutel goed bewaren!

Onze keuze: Passit Cloud

Wij hebben een mooie nieuwe samenwerking met Passit. Een vertrouwde partner op het gebied van wachtwoordmanagement. Voor slechts 10 euro per bedrijf per maand worden alle gebruikersnamen en -wachtwoorden gecodeerd opgeslagen in onze eigen cloud in Rijen. De cloud wordt door onszelf beheerd en er worden dagelijkse back-ups gemaakt. Zo heb je altijd, overal en op elk apparaat toegang tot je wachtwoorden. Zelfs wanneer je offline bent heb je beschikking tot de meest recente kopie van de database op je pc, tablet of smartphone.


Het is mogelijk om je wachtwoorden te delen met één persoon of een groep gebruikers binnen je bedrijf. Omdat het wachtwoord automatisch wordt ingevuld in de browser, hoeft het wachtwoord zelf niet bekend te zijn bij alle gebruikers.


Alle wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen met een persoonlijke sleutel. De wachtwoorden zijn voor niemand anders leesbaar, ook niet voor ons. Dit betekent echter ook dat wanneer je je back-up sleutel kwijt bent, alle wachtwoorden ook daadwerkelijk zijn verloren. Bewaar deze dus goed!


Wil je meer weten over Passit Cloud of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Bel 0161 34 56 78, onze experts staan je graag te woord. 

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78