Tips voor het beveiligen van de gegevens op je laptop

Geplaatst op: 16 augustus 2021

Steeds meer mensen gebruiken laptops, mobiele telefoons en andere digitale gadgets. Het is immers de meest handige en praktische manier om je belangrijke gegevens en informatie bij de hand te houden. Niet alleen onze persoonlijke gegevens maar ook zakelijke informatie zoals notulen van vergaderingen en de financiële administratie houden we tegenwoordig veel digitaal bij. Het spreekt voor zich dat je deze belangrijke informatie goed wilt beschermen, maar het is niet altijd mogelijk om je laptop in de gaten te houden. Het goed beveiligen van je laptop is daarom heel belangrijk. Om je een beetje op weg te helpen geven we je in dit artikel tips om de digitale beveiliging van je laptop te verbeteren.

Verander regelmatig je wachtwoord

Om het gebruik van computers veiliger te maken, vragen de meeste laptops tegenwoordig om een wachtwoord voordat je toegang krijgt tot de programma’s en gegevens die op de laptop worden bewaard. Het is belangrijk een goed en sterk wachtwoord te kiezen. Welkom01 of W3lk0m01! zijn simpelweg niet veilig genoeg. Een computer (want hacken is geen mensenwerk meer) doet daar slechts enkele seconden over. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en liefst ook een paar leestekens. Kies een wachtwoord dat goed te onthouden is, maar vermijd eenvoudig te raden wachtwoorden zoals de naam van je huisdier of kinderen. Tip: Maak een zinnetje of beter nog; leer een willekeurige combinatie uit je hoofd. Bijvoorbeeld: D1t1s33nt3stv@nM1cha3l. Stel je laptop bovendien zo in dat deze automatisch vergrendelt wanneer je je laptop (even) niet gebruikt.

Om je computer optimaal te beschermen is het slim om je wachtwoord minimaal één keer per jaar te veranderen, en waar mogelijk te kiezen voor dubbele verificatie. Dit betekent dat je naast het goede wachtwoord ook nog een code door moet geven. Deze code word vaak verstuurd naar je e-mailadres of je telefoonnummer. Op deze manier zorg je ervoor dat het moeilijker wordt voor criminelen om bij jouw opgeslagen documenten te komen.

Harde schijf beveiliging

Het is veel waarschijnlijker dat je laptop gestolen wordt of dat jij hem vergeet mee te nemen, dan dat er iets gebeurt met de desktop op kantoor. Zonder extra beveiligingsmaatregelen kan iedereen met een beetje kennis (echt een heel klein beetje) de harde schijf uit je laptop halen en je bestanden lezen, ook als deze in de cloud staan. Maak je gebruik van een laptop? Dan is het belangrijk om de harde schijf optimaal te beveiligen tegen bijvoorbeeld diefstal of verlies. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende programma’s beschikbaar om je harde schijf te versleutelen. De gegevens op je harde schijf worden beveiligd met een wachtwoord (niet je Windows-wachtwoord) dat je moet invoeren voor de laptop opstart. Voer je een paar keer een verkeerd wachtwoord in of haal je de harde schijf uit de computer? Dan heb je een herstelsleutel nodig. Deze sleutel is maar liefst 128 tekens lang en kan onmogelijk worden geraden door kwaadwillenden. Verlies je de laptop? Dan is dat erg vervelend, maar is je data wel veilig, tenzij je Welkom01 als wachtwoord hebt gebruikt…

Twijfels over de beveiliging van jouw laptop?

Heb je na het lezen van onze tips twijfels over de beveiliging van jouw digitale documenten? En wil je weten hoe jij je laptop (nog) beter kunt beschermen? Bel ons dan gerust om even te sparren (0161 34 56 78) of chat tijdens kantooruren met ons via de button rechtsonder.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78