Al die updates op maandagochtend (tip: vaker opnieuw opstarten!)

Geplaatst op: 14 september 2021

Het is belangrijk om elektronische apparaten regelmatig te updaten, zodat ze voorzien zijn van de nieuwste software applicaties. Echter, moet dat altijd op die momenten dat het helemáál niet uitkomt? Net wanneer je op dat belangrijke mailtje moet antwoorden of gegevens op wilt zoeken van die ene klant, kun je er niet bij omdat je computer aan het updaten is. Alsof dat nog niet erg genoeg is, moet je ook nog toekijken hoe het aantal procenten van de voltooiing van de update tergend langzaam oploopt… Wees gerust, deze irritaties kunnen eenvoudig voorkomen worden.

Updates zijn belangrijk voor de werkzaamheid van je computer

Windows updates worden vaak al ver van te voren aangekondigd en dit gebeurt niet zomaar.

1. Voor de veiligheid van je documenten

Een belangrijke reden voor deze updates is het verbeteren van de veiligheid van je computer of telefoon. Zo blijf je beschermd tegen beveiligingsrisico’s, zoals cybercriminelen en hackers. In de loop der tijd verliest software namelijk effectiviteit, waardoor er makkelijker “ingebroken” kan worden. Door software updates uit te voeren, worden hackers buiten de deur gehouden.

Tegenwoordig wordt vrijwel alles in een digitale omgeving opgeslagen, waardoor je documenten meer risico lopen. Door besturingssystemen en software regelmatig bij te werken, wordt het risico op malware, virussen en andere bedreigingen verkleind. Bovendien kunnen hackers door een lagere weerstand van je computer handmatig antivirussoftware uitschakelen met zeer ernstige gevolgen.

2. Voor nieuwe functionaliteiten

Daarnaast zijn software updates bedoeld ter bevordering van de gebruiksvriendelijkheid, waarbij nieuwe functionaliteiten gepresenteerd worden. Door de updates kun je dan gebruikmaken van nieuwe, moderne functies die het gebruik van je computer ondersteunen.

3. Tegen bugs

Tot slot kunnen computers op een gegeven moment traag worden en vaak vastlopen, wat veel irritatie opwekt. Programma’s die vastlopen of het traag opstarten van applicaties kan ontstaan door zogenaamde bugs. Dit is een fout in de broncode van een programma op je computer, waardoor dit programma niet goed meer kan functioneren. Deze bugs worden door gebruikers gemeld bij de software aanbieder, waardoor ze in een nieuwe update verholpen kunnen worden. Voer de update dus tijdig uit om deze bugs van jouw computer te laten verwijderen.

Software updates inplannen

Je kunt vaak ook een tijdsperiode inplannen waarin geen updates worden uitgevoerd, waardoor je er ook niet onverwachts mee overvallen wordt. Windows heeft bijvoorbeeld een tijdvak waarin nooit updates gedownload en geïnstalleerd worden, behalve wanneer je systeembeheerder dit in gang zet. Dit tijdvak biedt de ruimte om zonder onderbrekingen op je computer te werken. Als je echter andere werktijden hebt dan Microsoft heeft ingepland, buiten 9:00 en 17:00 dus, dan kun je dit tijdvak handmatig aanpassen. Overigens worden updates vaak buiten gebruikstijden en in weekenden klaargezet, waardoor je vaak meer tijd hebt om ze te downloaden en installeren.

Ben jij al up-to-date?

Om onverwachte updates na talloze herhalingen op de meest onhandige momenten te voorkomen, kun je het beste regelmatig updates uitvoeren. Je kunt altijd zelf nagaan of jouw laptop of computer van de nieuwste update voorzien is in de instellingen van het apparaat. Hier staat welke updates er klaarstaan, waardoor jij voorbereid bent op vernieuwingen die gaan komen. Dit voorkomt verrassingen en irritaties, maar draagt ook bij aan de veiligheid en werkzaamheid van jouw computer. Dit geldt overigens ook voor veel andere elektrische apparaten, zoals je mobiele telefoon.

Soms is het overigens ook nodig om bepaalde functies binnen je computer te updaten. Denk hierbij aan drivers of firmware, wat aanstuurprogramma’s zijn, welke gebruikmaken van verouderde software. Ook deze programma’s verbeteren in veiligheid en werkzaamheid door de nodige updates uit te voeren.

Wil je niet meer verrast worden door updates? Wij regelen de updates centraal voor onze klanten en installeren deze op afgesproken momenten, zonder dat zij hier nog naar om hoeven te kijken.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78