Wachtwoord van Microsoft 365 vergeten? Herstel het zelf als je twee-factor authenticatie gebruikt!

Geplaatst op: 1 augustus 2022

Ben je het wachtwoord van je Microsoft 365 account vergeten? Je bent echt niet de enige die dit overkomt. In feite is het een van de meest gestelde vragen die we op de servicedesk krijgen. Maar wist je dat je zelf je wachtwoord kunt aanpassen als je gebruik maakt van 2FA? In dit blogbericht vertellen we meer over twee-factor authenticatie en hoe je het kunt gebruiken om je wachtwoord te herstellen.

Twee Factor Authenticatie, ook wel 2FA of 2-staps verificatie genoemd

Is een extra beveiligingslaag om je account te beschermen. Als je twee-factor authenticatie instelt, heb je twee vormen van identificatie nodig om in te loggen. De eerste is je wachtwoord en de tweede is meestal een code die door een app op je telefoon gegenereerd wordt. Op deze manier kan niemand, zelfs niet als hij of zij je wachtwoord weet, toegang krijgen tot je account en hierop opgeslagen data.

Microsoft 365 heeft verschillende mogelijkheden om 2FA in te stellen. Het meest gebruikelijke is het gebruik van een app als Microsoft Authenticator of Google Authenticator. Deze apps genereren codes die elke 30 seconden veranderen. Je kunt ook op sms-berichten gebaseerde authenticatie instellen of een telefoonnummer gebruiken.

Je kunt er voor kiezen om meerdere methodes in te schakelen en in te richten. Bijvoorbeeld het gebruik van de Authenticator app op je telefoon en het telefoonnummer van kantoor bijvoorbeeld. Is je smartphone stuk? Dan kun je alsnog toegang krijgen tot je account via een telefonische oproep.

Wachtwoord vergeten en twee-factor authenticatie ingesteld?

Ben je het wachtwoord van je zakelijke Microsoft 365 account vergeten en heb je 2FA ingesteld met tenminste 1 methode? Dan kun je zonder hulp van onze servicedesk je wachtwoord opnieuw instellen.

Heb je nog toegang tot je computer of laptop? Log dan in met bijvoorbeeld je vingerafdruk of pincode en ga via Microsoft Edge naar de startpagina van Office en kies daar voor “wachtwoord vergeten”.

Heb je geen toegang meer tot je computer of laptop? Ga dan met een ander apparaat (bijvoorbeeld een smartphone of tablet) naar de website https://portal.office.com en kies voor inloggen met je werk- of schoolaccount. Vervolgens klik je op “wachtwoord vergeten”. De wizard helpt je om met een van de ingestelde 2FA-methodes je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Wachtwoord vergeten en géén twee-factor authenticatie ingesteld?

Als je je wachtwoord vergeten bent en nog geen twee-factor authenticatie ingesteld hebt, dan helpt onze servicedesk je om het opnieuw in te stellen. We zullen je een aantal beveiligingsvragen stellen om te verifiëren dat je de eigenaar van het account bent. Vervolgens versturen wij het nieuwe wachtwoord per SMS naar je toe.

Erg onhandig natuurlijk als je op zondag of in de avonduren je wachtwoord moet herstellen en onze servicedesk gesloten is. Daarom adviseren we dat je altijd twee-factor authenticatie instelt voor je werk of school account. Zo kun je in de toekomst zelf je wachtwoord opnieuw instellen.

Frustratie voorkomen? Stel vandaag nog twee-factor authenticatie in

Wil je frustratie voorkomen? Dan is het slim om vandaag nog twee-factor authenticatie in te stellen. Zo hoef je de volgende keer dat je je wachtwoord vergeet geen contact op te nemen met onze servicedesk en kun je direct verder werken.

Natuurlijk is dit niet het enige voordeel. 2FA beschermd je account tegen hackers die, met bijvoorbeeld een phishing aanval op je account, proberen in te breken. Hebben ze je wachtwoord? Dan kunnen ze alsnog niet inloggen.

Meer weten of hulp nodig met het instellen van 2FA?

Wij helpen je graag met het herstellen van je wachtwoord, het instellen van 2 factor authenticatie of al je overige vragen over Microsoft 365 en Cyber Security.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78