Wat is een VPN verbinding en heb ik die nodig?

Geplaatst op: 29 december 2019

Wellicht is de reclame van NordVPN je al eens opgevallen wanneer je televisie zat te kijken, of gebruik je een VPN wanneer je op je werk in wil loggen op een extern bureaublad of op een applicatie. Maar wat is een VPN nu eigenlijk precies? En is het nu ook echt zo belangrijk om een VPN te gebruiken? Het antwoord is kort en bondig. Ja, dit is echt heel erg belangrijk! Een VPN verbinding gebruik je namelijk om jouw online veiligheid te vergroten. De afkorting VPN staat immers voor Virtual Private Network, en zorgt ervoor dat al jouw dataverkeer op een versleutelde manier wordt verzonden. Op deze manier wordt het derden onmogelijk gemaakt om jouw dataverkeer te onderscheppen en als het ware “af te luisteren”.

Hoe werkt een VPN verbinding?

De software van een VPN provider versleuteld al jouw internetverkeer en verzend deze via een beveiligde verbinding naar een zogenoemde VPN-server. Wanneer dit externe netwerk jouw versleutelde data ontvangt, zal de data weer worden ontsleuteld, en zodoende wordt het dan weer leesbaar. Deze leesbare data wordt vervolgens door de VPN-server het internet opgestuurd. Wanneer er data die voor jou bedoeld is teruggestuurd wordt, gebeurt in feite precies hetzelfde. De data beland eerst bij de VPN-server, wordt versleuteld en via een beveiligde verbinding jouw kant opgestuurd. Het stukje software dat je op jouw apparaat hebt geïnstalleerd ontsleuteld de data weer, en maakt het zodoende weer leesbaar voor de gebruiker. Jij dus!

Het wordt je als gebruiker gelukkig heel eenvoudig gemaakt om gebruik te maken van een VPN verbinding. Allereerst kies je een betrouwbare VPN aanbieder en sluit je een abonnement af. Vervolgens download en installeer je de geleverde software op je computer, laptop, telefoon of tablet om toegang te krijgen tot het servernetwerk van je VPN-provider. Door enkele muisklikken kun je verbinding maken met een door jou uitgekozen VPN-server, en loopt al jouw versleutelde dataverkeer via deze beveiligde verbinding. Over het algemeen bieden de meeste betaalde aanbieders software voor alle soorten apparaten en besturingssystemen. Het is bij sommige diensten zelfs mogelijk de VPN verbinding direct in te stellen op je router, zodat alle apparaten die op dat netwerk worden aangesloten automatisch worden beveiligd.

Waar heb ik een VPN verbinding voor nodig?

Wanneer je als zakelijke gebruiker bijvoorbeeld in wil loggen op Office 365 of een extern bureaublad, dan heb je daar een VPN verbinding voor nodig. Ook wanneer je geen VPN verbinding nodig hebt om te kunnen werken, is het alsnog verstandig om er één te gebruiken wanneer je op openbare plekken internet gebruikt zodat je jouw dataverkeer kunt versleutelen. Hackers kunnen op deze manier niet zomaar data onderscheppen en bekijken.

Ook biedt een VPN verbinding een stuk meer anonimiteit op het internet. Door de omleiding van je internetverkeer via de externe VPN-server, worden niet jou locatie en IP-adres geregistreerd, maar die van de VPN-server. Zo blijven jouw IP-adres en locatie verborgen voor de rest van het internet. Dit maakt je zodoende een stuk anoniemer, gezien je IP-adres in feite jouw online identiteit is.

Betaalde of gratis VPN verbinding?

Gezien de steeds groter wordende vraag naar veiligheid en anonimiteit op het internet, is er als antwoord hierop inmiddels ook een enorm groot aanbod aan VPN diensten beschikbaar. Daaronder bevinden zich ook een heleboel gratis diensten. Het gebruik van een gratis VPN dienst raden wij je echter niet aan, gezien het dan in feite jouw data is waarmee je betaald. Wij bieden onze zakelijke klanten dan ook toegang tot één van onze eigen VPN servers, zodat je met een gerust hart kunt werken met een extern bureaublad en Office 365.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78