Multi Factor Authenticatie, het is een hele mond vol en klinkt best wel ingewikkeld, niet waar? Dit valt echter reuze mee, vandaar dat we je in dit artikel wat meer informatie willen geven over wat MFA nu eigenlijk precies is, en waarom je het zo hard nodig hebt. Toen de eerste computers, het internet en bijbehorende accounts zijn intrede deden, bood het hebben van een gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord meer dan voldoende bescherming om ongewenste indringers buiten de deur te houden. In de loop der tijd werden wachtwoorden steeds langer en ingewikkelder, gezien hackers steeds slimmer en inventiever werden. Zodoende zijn we inmiddels aanbeland op een punt waarbij het gebruiken van slechts één enkel wachtwoord simpelweg niet meer afdoende is.
MFA is een extra beveiligingslaag naast je wachtwoord
Wanneer je gebruik maakt van Multi Factor Authenticatie, maak je nog steeds gebruik van een gebruikersnaam en wachtwoord, met als aanvulling hierop een extra beveiligingslaag. Dit kan zijn in de vorm van een SMS of een Appje op je telefoon, of een zogenoemde hardware token. Een gebruiker doorloopt dus altijd twee stappen om in te kunnen loggen of om een verbinding te kunnen maken. Hier komt dan ook het synoniem voor MFA vandaan, namelijk 2-factor-authenticatie.
Waarom iedereen MFA nodig heeft
We werken nu eenmaal steeds vaker met gevoelige informatie en persoonsgegevens. Veel van het papierwerk van vroeger heeft inmiddels plaatsgemaakt voor digitale varianten. Daar bovenop worden steeds meer diensten verplaatst naar een cloud, zodat data overal ter wereld toegankelijk wordt. Super handig allemaal natuurlijk, maar ook zeker risicovoller! Vandaar dat enkel een wachtwoord gewoonweg niet meer voldoet als beveiliging van deze data.
Two Factor Autenticatie steeds vaker beschikbaar
Steeds meer populaire cloud diensten, waaronder Gmail, Office 365 en veel boekhoudpakketten, bieden de gebruiker de mogelijkheid te werken met de Two Factor Authenticatie. Door simpelweg een app te installeren op je Android of IoS apparaat kun je kosteloos ondersteuning krijgen op de Multi Factor Authenticatie. Maak hier dan ook gebruik van als je online veiligheid je lief is!
Verschillende methodes voor 2FA
Elke leverancier heeft zo zijn eigen manier van de 2FA ontwikkeld, maar toch is er een standaard, namelijk de authenticator app op je smartphone. Zowel Microsoft als Google hebben een applicatie uitgebracht welke samen met een groot aantal (ruim 70%) van de bestaande 2FA protocollen te gebruiken is. Uiteraard zijn er alsnog leveranciers welke gebruikmaken van onder andere SMS berichten, een telefoonoproep of een eigen applicatie.
De nadelen van Two Factor Authenticatie
Veel ondernemers zullen de volgende situatie herkennen. Je gebruikt één account van een bepaalde dienst voor meerdere medewerkers. Elk account kost immers geld, en het kan een dure en wellicht overbodige aangelegenheid lijken om voor elke medewerker een eigen account aan te maken. Echter, naast dat dit officieel niet mag volgens de privacy wetgeving en de voorwaarden van de meeste leveranciers van deze diensten, zorgt het met het inschakelen van een MFA ook nog eens voor complicaties. Er kan immers slechts één telefoonnummer of e-mailadres gekoppeld worden waarop je de extra beveiligingslaag of token ontvangt.
Wij geven kosteloos advies aan ondernemers
Wanneer je als ondernemer serieus aan de slag gaat met je cyber security, kunnen we ons heel goed voorstellen dat je door de digitale bomen het spreekwoordelijke bos niet meer ziet. Daarnaast krijg je het wellicht niet voor elkaar om op elke plek waar je dat wilt de 2FA in te stellen. In dit geval is het goed te weten dat in onze alles-in-één pakketten dergelijke service is inbegrepen. Wij helpen je dus kosteloos bij het beveiligen van al je accounts!