Is er schaduw ict ontstaan binnen je bedrijf? Dit kun je eraan doen!

Geplaatst op: 28 januari 2021

Ineens was corona daar. Er werd van ons allemaal gevraagd om creatief te zijn. Om te zoeken naar manieren om in deze vreemde tijd toch verder te kunnen werken. En die hebben we in de meeste gevallen samen gevonden. Maar wat hebben we gevonden? Werkt alles nog zoals het de bedoeling is? Of is er een schaduw ict ontstaan waar je als bedrijf eigenlijk niet achterstaat?

Schaduw ict ontstaat sneller dan je denkt

Heb je gedreven medewerkers? Dan is de kans groot dat er schaduw ict is ontstaan binnen je bedrijf. Schaduw ict is de naam die we gebruiken voor ICT-oplossingen die medewerkers zelf hebben gecreëerd om hun werkzaamheden uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het zelfstandig opzetten van een opslag in Dropbox, het aanmaken van Zoom accounts op privé e-mailadressen en het installeren van een scanner voor thuis.

Niet wenselijk

Als ondernemer ben jij verantwoordelijk voor je data. Je hebt de verplichting om inzichtelijk te maken (en houden) waar je data is opgeslagen, wie er bij kan en hoe je deze hebt beveiligd. Schaduw ict kan dan een uitdaging zijn. Zeker omdat veel van de populaire apps van buitenlandse (vaak Amerikaanse) bodem zijn en de makers het niet zo nauw nemen met de Europese privacywetgeving.

Een logisch gevolg

Het is niet vreemd dat er schaduw ict ontstaan is in de afgelopen maanden. We zijn creatief geweest, we hebben onze schouders eronder gezet en we zijn ervoor gegaan. En dan worden de regeltjes soms vergeten. Het is daarom belangrijk om in gesprek te gaan met je werknemers. Vraag wat ze hebben geregeld en gedaan zonder dat jij daarvan op de hoogte was. Misschien hebben ze wel onnodige kosten gemaakt?

Inventarisatie liever niet zelf doen?

Heb je een serviceabonnement bij ons? Dan kun je de inventarisatie van schaduw ict aan ons uitbesteden. Wij gaan dan bellen met je medewerkers. We bespreken wat er is veranderd, wat wij voor ze hebben geregeld en wat ze zelf hebben gedaan. Zien we hier bezwaren of problemen? Dan ondernemen we actie.

Even sparren met een expert?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Liever zelf bellen? 0161 34 56 78